Сарафов и Мертен: САЩ дават $ 5 милиона за информация, свързана с криптокралицата Ружа Игнатова (ВИДЕО)

Съвместно изявление на Прокуратурата на Република България и Посланика на САЩ в България

Борислав Сарафов и Кенет Мертен
Борислав Сарафов и Кенет Мертен Източник: Колаж/Zonanews

Правителството на САЩ обявява награда от 5 милиона долара за информация, свързана с криптокралицата Ружа Игнатова. Това стана ясно от съвместно изявление в Съдебната палата на  Посланика на САЩ в България и на Главна прокуратурата на Република България за провеждащо се общо криминално разследване. УВ брифинга участва и Пламен Тончев, председател на ДАНС.

 

За първи път посланик на САЩ застана до бългаски главен прокурор и заедно обявиха съвместно разследване между прокуратурата и американското ФБР - свързано с пирамидата "Onecoin" на криптокралицата Ружа Игнатова.


Разследването е съвместно на ФБР, ДАНС и прокуратурата и проследява трансфера на парите, както и дали нейни пари са изпирани през България.

 

Припомняме, че Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г. През 2022 г. е включена в списъка с десетимата най-издирвани престъпници на ФБР.

 

Общото изявление на Сарафов и Мертен се случва само месец след като и.ф. главен прокурор бе на посещение в централата на ФБР във Вашингтон. Там Сарафов бе награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър Рей.

 

"Знаете, че срещу Ружа Игнатова има разследване в САЩ. Но и ние правим нашето разследване. Ще повдигнем задочно обвинение срещу нея, заради ръководената от нея пирамида", каза в началото и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

И продължи: "Ние по закон и призвание сме общи партньори срещу беззаконието. Предстои процедура за конфискуване на незаконно придобитото имущество от нея".


Ще повдигнем задочно обвинение срещу нея, заради ръководената от Игнатова пирамида, поясни още Сарафов.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени