Сарафов: Политиците да не се месят в съдебната власт

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова също разкритикува ПП-ДБ, че се месят в съдебната власт

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: ПРБ

Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Това заявява временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в своя позиция, изпратена до БТА. Той подчертава, че гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

 

Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава, посочва Сарафов.

 

По негови думи призивите за реформи в съдебната система трябва да се реализират чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото.

 

Припомняме, че вчера прокурорската колегия на ВСС избра Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор до встъпване в длъжност за нов главен прокурор на България с 8 гласа "за" и 1 глас "против". До този ход се стигна, след като ден по-рано президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

 

Впоследствие обаче от ПП-ДБ настояха Борислав Сарафов незабавно да подаде оставка, тъй като според тях е недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява - макар и временно, функциите на главен прокурор.

 

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова също разкритикува ПП-ДБ, че се месят в съдебната власт.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени