Сарафов видя връзка между Гешев и кръговете на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса

Борислав Сарафов обаче каза, че "не може да отговаря за всички" на въпрос дали Сотир Цацаров и предишни вътрешни министри също са замесени в тези кръгове

Иван Гешев и Борислав Сарафов
Иван Гешев и Борислав Сарафов Източник: Lex.bg

Виждам едно име, което излиза "пред скоби" и в двата кръга (около Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса, бел. ред.), и това е на бившия главен прокурор. Той е свързан и с двата кръга. Името му излиза като информация, тепърва ще видим дали ще има доказателства или не". Това заяви изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов по време на брифинг.


Преди Сарафов да бъде назначен за изпълняващ функциите главен прокурор, казусът "Осемте джуджета" привлече не само публичното, но и вниманието на разследващите, след като на 28 май се появиха снимки на Сарафов в едноименния ресторант на среща с бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Самият Сарафов тогава заяви, че те са отпреди около три години и била направена от частно външно наблюдение на главния прокурор, тогава Иван Гешев.


Борислав Сарафов обаче каза, че "не може да отговаря за всички" на въпрос дали Сотир Цацаров и предишни вътрешни министри също са замесени в тези кръгове, след като дейността на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса е останала скрита за прокуратурата и полицията над 10 години.

 

По-рано днес Сарафов и екип от прокурори влязоха на проверка в Софийската районна прокуратура (СРП). Действията им са свързани с убития Мартин Божанов-Нотариуса, потвърди главният прокурор. Виктор Малинов, завеждащ отдел "Инспекторат" на Върховната касационна прокуратура (ВКП), който ръководи проверката, обаче не отговори конкретно: "Проверяват се определена категория дела, които се управляват от Софийската районна прокуратура, сред тях вероятно има дела, по които този господин има някакво участие - процесуално или извънпроцесуално." Анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени откази да се образуват наказателни производства.


От съобщението до медиите обаче се разбира, че тя е във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел "Специализиран", както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура - София.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени