Съветът за криминологични изследвания продължава работата си

Предстои в началото на юни да бъдат изслушани резултатите от досегашната работа на трите изследователски екипа, работили по наболели проблеми

Съветът за криминологични изследвания продължава работата си
Съветът за криминологични изследвания продължава работата си Източник: Пресцентър на МП

Съветът за криминологични изследвания продължава своята работа като експертен консултативен орган за наказателната политика на държавата. Предстои в началото на юни да бъдат изслушани резултатите от досегашната работа на трите изследователски екипа, работили по наболелите проблеми за престъпленията по автомобилния транспорт, незаконното преминаване и превеждане през границата и трафика на хора. Това решиха членовете на Съвета на днешното си заседание.

 

Темите бяха набелязани след възобновяването на дейността на експертния консултативен орган в края на 2022 г., когато бе прието постановление на правителството за създаването на Съвет за криминологични изследвания, както и на правилник за устройството и дейността му. В Съвета, чийто председател е министърът на правосъдието, участват представители на ВКС, МВР, прокуратурата, криминологията, статистиката, адвокатурата.

 

На днешното заседание, председателствано от зам.-министър Георги Николов, бе отчетен сериозен напредък в работата на екипа, ръководен от доц. д-р Екатерина Салкова по "Тенденции и превенция на престъпленията по автомобилния транспорт (чл. 343-343г от Наказателния кодекс)".

 

Има събрани данни и извършени анализи и по изследването за "Тенденция и превенция на трафика на хора", начело на екипа по който е доц. д-р Нина Белова. Налице са резултати и по третото изследване "Тенденции и превенция на престъпленията по чл. 279, 280, 281 НК (незаконното преминаване и превеждане през границата, както и незаконното подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона)".  

 

Съветът е сред приоритетните теми на Министерството на правосъдието, готови сме за съдействие и подкрепа, заяви зам.-министър Николов.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени