СГП издаде европейска заповед за арест на руснаци, обвинени в тероризъм у нас

Разследват се четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г.

Софийска градска прокуратура
Софийска градска прокуратура Източник: Zonanews

Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за руски граждани, обвинени в тероризъм. СГП ръководи разследване за четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси у нас. Установено е, че България е посещавана от шестима руснаци, използвали фалшиви самоличности. Те били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

 

Обвинения на шестимата са повдигнати през 2021 г. Задържани са за 72 часа и са издадени Европейски заповеди за арест, поясняват от прокуратурата. Впоследствие обаче наблюдаващите прокурори оттеглили заповедите, които не били издадени на основание съдебен акт. След това незабавно е внесено искане в Софийския градски съд (СГС) за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

 

Софийски градски съд (СГС)
Софийски градски съд (СГС) Източник: Zonanews

СГС констатира, че "хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е динамична и всеобхватна". Събрани са много доказателства срещу руснаците и е проверявано евентуално съучастие на българи.

 

На база извършените действия магистратите от СГС разрешават на СГП да издаде Европейски заповеди за арест на руснаците. Решението е обжалвано пред Софийския апелативен съд. Той приема становището на първата съдебна инстанция, според което, въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата срещу всеки един от издирваните са "ограничени и се основават на косвени доказателствени източници".

 

"Те несъмнено формират логическа верига, свързана с установеното поведение на издирваните – пристигане, напускане на страната, настаняване и осъществяване на контакти с предприятията, в които скоро след тяхното напускане имало взривове с тежки последици", констатира САС в съдебно заседание.

 

Делото започна на 22 април 2021 г.  Разследват се четири взрива. Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до село Долни дол, когато бил взривен склад, собственост на търговско дружество "Емко" на Емилиян Гебрев. Унищожено било огромно количество взривни вещества, предназначени за Министерство на отбраната в Грузия.

 

Село Иганово
Село Иганово Източник: Zonanews

Вторият случай е от 2015 г. до село Иганово, при който бил взривен склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот". Част от продукцията също била собственост на търговското дружество "Емко".

На 31 май 2015 г. сградата на бившия институт по специална техника в София, възникнал пожар, който бил предмет на разследване по друго досъдебно производство. При пожара изгарят веществените доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ "Сопот". Пожарът не бил възникнал в резултат на самозапалване.

 

Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ-Сопот)
Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ-Сопот) Източник: Zonanews

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато бил взривен склад за детонатори и възпламенители на завод "Арсенал" в Казанлък.

 

Арсенал-Казанлък
Арсенал-Казанлък Източник: За Казанлък

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС, казаха от прокуратурата.

 

Разследването установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Те са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия, казаха от прокуратрата.  Вероятно се има предвид "Емко".

 

Емелиян Гебрев
Емелиян Гебрев Източник: БНТ

Във връзка с изложеното шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за тероризъм. Спрямо тях е постановена мярка задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени