Шефът на НСлС Сарафов отговори на Гешев: Ползва емблематична къща в Боровец и два автомобила за по 1 млн. лева (НА ЖИВО)

Надявам се страхът на колегите да не е толкова голям, добави той

Директорът на НСлС Борислав Сарафов
Директорът на НСлС Борислав Сарафов Източник: Скрийншот видео кадър

Трябва да внимаваме като вадим кирливите си гащи. Веднага искам да кажа, че не тая негативизъм и лоши чувства към г-н Гешев, но отдавам на вас да разчетете по неговото състояние. Това заяви зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов по време на извънреден брифинг. 

 

"Чухме,че е голям родолюбец, може би затова ползва една емблематична къща в Боровец - т.нар. вила на регентите, в която са снимани сцени от "Тютюн". Тази къща е служебна почивна база на прокуратурата, но за съжаление до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите от базата на прокуратурата ползва за свои лични слуги. Призовавам вас, представителите на медиите, да отидете още днес и да влезете вътре, за да прецените как се е нанесъл в този имот. Очевидно прокуратурата не се нуждае от тази база", заяви той. 

 

"Знаете, че г-н Гешев ползва два автомобила, които са държавни, всеки от тях струва 1 милион лева. Вероятно той си мисли, че притежава прокуратурата като лична собственост. Той днес сам призна, че държи делото за "Барселонагейт" на трупчета. Това е срамна тайна, която трябва да се каже, за да изчистим прокуратурата", допълни той. 

 

"Не могат делата да се държат, за да се изнудват политиците, като се възлагат на съученици на главния прокурор, както той сам разкри", добави Сарафов.

 

"Иван Гешев е твърдял, че не се меси в отделните разследвания, а днес сам призна, че го прави и съдбата на това конкретно дело зависи от него", каза още директорът на Националната следствена служба.

 

Според него тези дела трябва да се решават максимално бързо, а Гешев е показал, че това зависи изцяло от него. 

"Надявам се страхът на колегите да не е толкова голям. В прокуратурата работят достойни магистрати и това трябва да се види, че имаме сили да изчистим къщичката си от недостойните практики. Надявам се, че има хора, които разполагат с достойнство и кураж. Призовавам колегите си да направят общи събрания по места, да бъдат открити пред медиите, да не се пускат разни срамни становища, които обслужват главния прокурор", допълни Сарафов. 

 

"Крайно време е някой да каже, че царят е гол. В прокуратурата работят много стойностни хора и на тях разчитам. Няма да призовавам г-н Гешев да подаде оставка. С оглед на състоянието му той няма да го направя. Настоявам спешно да бъде отстранен от ВСС, за да не нанася повече щети на прокуратурата. Днес направи отчетлива заявка да влезе в политиката. Никой от колегите не одобрява това. Всеки се срамува от него", заяви шефът на следствието.

 

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: Скрийншот видео кадър

Той призова още веднъж ВСС да отстрани Гешев, защото бил абсолютно непригоден за тази длъжност. "Аз не притежавам пресцентър. 18 души работят в пресцентъра на главния прокурор. Затова помолих г-жа Канна Рачева да ви покани", продължи Сарафов.

 

Директорът на НСлС така и не пожела да отговори конкретно на въпрос защо толкова време мълчи, след като от години работи с Иван Гешев. "Никакви политици не стоят зад мен. Стоя сам. Надявам се зад мен да стои жена ми", заяви Борислав Сарафов.

 

"Доколкото зная, няма образувано наказателно производство срещу главния прокурор", обясни той. "Няма да подам оставка. Не съм тук заради г-н Гешев. Надявам се, че се ползвам с уважение и подкрепа от своите колеги. 

 

На въпрос какъв човек е главният прокурор Иван Гешев, Сарафов заяви: "Неуравновесен". 

 

 

  

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени