Шестима членове на прокурорската колегия във ВСС оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев

Остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Висш съдебен съвт (ВСС)
Висш съдебен съвт (ВСС) Източник: Zonanews

Шестима членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев оттеглиха предложението си. То беше заради нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с разследването за взрива до автомобила на Иван Гешев от първи май, както са написали в искането те.

 

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук".

 

Иван Гешев призова ВСС на първо място да са юристи и да не нарушават правилата и конституцията. Той каза, че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата. Ще съдействам напълно, но имам право на защита, добави главният прокурор.

 

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства.

 

Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.

 

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани.  Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров. 

 

"Обидно е за колегите, това което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона. Трябва да се установи дали главният прокурор е въздействал наистина", заяви Гешев.

 

Неговият адвокат изрази учудване от оттеглянето. Според представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно производство и не може по аналогия да се прилагат тези правила.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени