Синдикатът на служителите в затворите: Излъгаха ни за ръст на заплатите

Увеличението вместо 300 лева се оказва, че ще бъде 125 лева

Софийски затвор
Софийски затвор Източник: Zonanews

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) не е доволен от предвиденото увеличение на заплатите на работещите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана".

 

"Общо взето, сме излъгани. Сумата, която сме търсили по протестите, е 25%", каза за БТА председателят на синдиката Ясен Тодоров. Той коментира темата, след като на 21 юли представители на организацията проведоха среща с министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова във връзка с възнагражденията и реформата в сектора.

 

Тодоров припомни, че в публично изказване преди седмица министър Йорданова обяви, че по предварителни разчети предвиденото увеличение на заплатите ще бъде 300 лева, а по думите му се оказва, че то ще бъде 125 лева за всички служители.

 

"За някои длъжности увеличението е 10% , а за други - 6-7%", поясни Тодоров и добави, че сумата е равна за всички, но процентното увеличение е различно, според заеманата длъжност и настоящо възнаграждение. По думите му обяснението било, че от Министерството на финансите са отпуснали около 10 млн. лева за заплати, въпреки поисканите близо 30 млн. лева от министерството.

 

"За нас, нашият работодател ни е предал. Ние имахме искания, отправени към него, той е поел ангажимент да ни издейства увеличението", коментира още Тодоров.

 

Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на ССЗБ, заяви за БТА, че в представения от Министерството на правосъдието на синдикатите План за реформи има логични предложения. "Бихме го окачествили като спорен. Не можем да го отхвърлим в цялост, но и не можем да го приемем без забележки", добави той.

 

По думите му разговорите с ръководството на министерството са имали по-скоро уведомителен характер. В Плана са заложени срокове, в които трябва да бъдат извършени съответните промени и необходимите за част от тях законодателни изменения.

 

Михайлов разясни, че една от реформите е свързана с оптимизиране на персонала на двете главни дирекции и прекратяване на правоотношенията с работещите пенсионери. Предвижда се още и преструктуриране.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени