Сириецът, убил двама полицаи в Бургас с претъпкан рейс с мигранти, се оказа пълнолетен

Позволял си е, докато кара да си прави, селфита, каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Катастрофата, при която загинаха двама полицаи, блъснати от автобус с нелегални мигранти
Катастрофата, при която загинаха двама полицаи, блъснати от автобус с нелегални мигранти Източник: БНТ

Сирецът Омар Аднан, който шофира автобуса и предизвикал катастрофата, довела до смъртта на двамата полицаи в Бургас, е пълнолетен. Той е роден през 2004 г, а не през 2007 г., както той твърдеше досега. Информацията се базира на данни от Сирия, който са получени вчера, обяви на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

 

Данните за възрастта на обвиняемия се е потвърдила и от  назначената тройна експертиза по метода на образната диагностика, която е установила, че възрастта на сириеца съвпада с официално получените документи. Били са направени снимки и на костната му система в медицинско заведение.   

 

Така обвинението на Омар Аднан ще се промени и той ще бъде съден като пълнолетен като законът предвижда наказание от 15 до 20 години или доживотен затвор за извършеното деяние.

"Едва ли 15-годишен младеж може да управлява толкова добре рейс и да бяга от полицията. Позволял си е, докато кара да си прави, селфита", каза още Сийка Милева.

 

Ръководителят на Административна прокуратура Бургас Георги Чинев добави, че по делото са разпитани 50 лица в качеството им на свидетели.

 

"Назначени са множество по вид експертизи – сред които видео –технически, технически и съдебно - медицински, изискана е информация от мобилните оператори, назначени са проверки и на огромен обем документация", добави той. 

 

В момента Омар Аднан, както и неговите съучастници са с мерки за неотклонение задържане под стража.

В хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт.

 

На брифинга стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая със задържания автобус с 41 нелегални мигранти тази сутрин на АМ "Тракия" край Мухово.  Трима свидетели се разпитват.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени