Сийка Милева: Nexo признават вина със споразумението в САЩ, разследването у нас продължава

Разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, уточнява Милева

Сийка Милева
Сийка Милева Източник: ПРБ

Разследването срещу Nexo Capital Inc. у нас продължава, постигнатото им споразумение с компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите. Това се казва в изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

 

ПРБ поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с криптовалута, чийто собственици са обект на разследване и в България, твърди тя. Компанията се съгласява да заплати доброволно глоба общо в размер на 45 млн. щатски долара за това, че същата не е регистрирана на територията на САЩ за търговия на криптовалута по надлежния ред съгласно Закона за ценните книжа.

 

Компанията ще прекрати дейността си по отношение на всички американски инвеститори и ще напусне изцяло пазара на САЩ. Разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. "пране на пари", предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления, уточнява Милева.

 

Работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo, заявява още Сийка Милева.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени