Сийка Милева: Свидетели сме на петкратно увеличение на мигрантския натиск за 2022 г.

Увеличението стига нива, каквито не сме виждали от 2013 г., отбеляза още говорителят на главния прокурор

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева Източник: Zonanews

Дългото затъмнение между институционалните отношения между МВР и прокуратурата, което беше въз основа на политическите атаки срещу съдебната властта, даде горчиви плодове. В борбата срещу нелегалната миграция в опазването на границата загинаха четирима полицаи. Свидетели сме как вече правоохранителните органи започнаха да говорят на един език, започна добро взаимодействие и по този начин се надяваме да пресечем този род престъпност, която засяга доста страни и граждани. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Свидетели сме на рязко увеличение на мигрантския натиск за миналата година - има петкратно увеличение на незаконната миграция на българо-турската граница спрямо 2021 г. Увеличението стига нива, каквито не сме виждали от 2013 г., отбеляза още говорителят на главния прокурор.

 

"По разпореждане на главния прокурор и под ръководството на прокуратуратите в страната, днес служители на ГДБОП, служители на ДАНС, СДВР, жандармерията, извършват претърсвания на лица, за които има данни, че са свързани с каналджийство и трафик на мигранти", изтъкна още тя.

 

Нелегалните мигранти са предимно от Афганистан и Сирия, напоследък все по-често се забелязват и марокански граждани. Има ръст на установени нелегални мигранти, задържани във вътрешността на страната. Над 1000 досъдебни производства са образувани през миналата година, а над 500 са внесените в съда обвинителните актове, повдигнати са обвинения на общо 940 души. 590 са каналджиите, които са осъдени, едва четири от тях са получили оправдателна присъда, отчете още Сийка Милева.

 

По отношение на акция "Хавала", която се провежда в цялата страна във връзка с пресичането на нелегалната миграция и каналджийството в страната, говорителят на главния прокурор посочи, че данните се обобщават и най-късно утре ще има яснота колко са задържаните, адресите, които са проверени, на колко души ще се повдигнат обвинения и т.н. Очаква се съвместен брифинг утре между МВР и прокуратурата именно по тази тема.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Обвиняемият за контрабанда Стефан Димитров е откаран в болница

Стефан и Марин Димитрови и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова бяха задържани след акция на спецслужбите и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени