Скандалната съдийка Таня Коева: Обезобразеното момиче от Стара Загора не е било с опасност за живота, затова и мярката е била за лека телесна повреда

Припомняме, че 18-годишното момиче от Стара Загора бе нарязано с макетно ножче, а обвинен за случая е приятелят й. Момичето е получило 21 прореза и има 400 шева по цялото тяло

Съдия Таня Коева
Съдия Таня Коева

 За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота, а доказателствата не са го подплатили. Това каза пред журналисти съдия Таня Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е докладчик по делото с обезобразеното момиче, съобщи агенция Фокус. Съдията уточни, че обвиняемият към този момент е при привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда.

 

Скандалната съдийка Таня Коева
Скандалната съдийка Таня Коева Източник: Facebook

Случаят предизвика вълна от недоволство, тъй като предполагаемият извършител е бил задържан по случая още през юни за 72 часа, но след това е пуснат на свобода и е бил обвинен с мярка лека телесна повреда. Според съда става въпрос за лека, а не тежка телесна повреда, защото момичето не е било с опасност за живота. По думите на Гьонева от наличните снимки не можело да се установи колко тежки са нараняванията на момичето.

 

"В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодек - по чл. 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи, защото ние нямаме тези познания и съгласно тях ние трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в разпоредбата чл. 129. За да се убедим не само ,че лицето е нападнало и причинило нараняванията, но и че наистина е налице средна телесна повреда. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка", заяви тя.

 

"В случая съдебно-медицинската експертиза е установила наранявания, които установяват временно разстройство на здравето, но не и опасност за живота, а законодателят идентифицира това като лека телесна повреда", добави съдия Гьонева.

 

Припомняме, че 18-годишното момиче от Стара Загора бе нарязано с макетно ножче, а обвинен за случая е приятелят й. Момичето е получило 21 прореза и има 400 шева по цялото тяло. Вчера 26-годишният й приятел Георги Николаев бе задържан за втори път за 72 часа, след като се е опитал да се укрие от полицията и е задържан на влизане в Стара Загора в неделната сутрин.

 

Садистът Николаев и съдия Таня Коева
Садистът Николаев и съдия Таня Коева Източник: Facebook

"Убеден съм, че съдебният състав единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура", заяви председателя на съда Красимир Георгиев.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени