Служителите в затворите обявиха протестна готовност

От синдиката напомнят, че вече са имали разговори с министерството

Главна дирекция "Изпълняване на наказанията"
Главна дирекция "Изпълняване на наказанията" Източник: БГНЕС

Синдикатът на служителите в затворите обяви протестна готовност. В писмо до президента и премиера от организацията посочват, че в проектобюджета за 2022 година не е заложено увеличение на заплатите в сектора, съобщава Дарик.

 

"За нас подобна позиция е проява на безотговорност и отказ да се предвидят усложненията - повишаване на социалното напрежение между служителите и затруднения по обезпечаване на дейностите в местата за лишаване от свобода, следствените арести и съдебни сгради", пише в писмото.

 

От синдиката напомнят, че вече са имали разговори с министерството, по времето на които са изложили доводите си за нужното увелечение на заплатите.

 

Работещите в затворите настояват отговорните институции във възможно най-кратък срок да инициират провеждането на цивилизовани преговори. И допълват, че от разговорите очакват да се излезе с отговорно и продуктивно решение, каквото до настоящия момент няма, "поради нереализирани преговори с министъра на правосъдието".

 

Zonanews припомня, че по време на последното правителство на ГЕРБ-ОП спремиер Бойко Борисов за последните четири години заплатите на служителите в затворите бяха увеличени през всяка от тях регулярно с 10 %, а през миналата - с 38 %. Правителството "Борисов-3" имаше много добър социален диалог със синдикатите им и бяха решавани проблемите в системата на затворите в страната. 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени