Сметната палата дава на прокуратурата партиите "Да, България" и "Има такъв народ"

Това става ясно от публикуван одитен доклад на институцията от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите през 2021 година

Сметна палата
Сметна палата Източник: Zonanews

Сметната палата дава на прокуратурата партиите "Да, България" и "Има такъв народ", става ясно от публикуван одитен  доклад  на институцията от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите през 2021 година.

 

Проверени са 38 партии. Случаите с двете формации, които са предадени на държавното обвинение, са на различни основания. За ИТН основанието е чл. 58, ал. 1 от Закона за Сметната палата, който казва, че "при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата".

 

Частите от одита, в които е описано нарушението на партията на Слави Трифонов, са заличени от публичната версия на доклада, така че не може да се установи какви са засечените от одиторите нередности. По информация на Mediapool става дума за средства, които не са разходвани по предназначение.

 

По-различен е случаят с "Да, България". Партията на Христо Иванов е пратена на Софийска градска прокуратура на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за политическите партии, тоест не заради данни за престъпление, а за несъответствия.

 

Законът предвижда, че при установени от Сметната палата нарушения от партиите при набирането или разходването на средства, при управлението на имуществото или при финансовата отчетност, институцията изпраща доклада в съответната му част, както и събраните доказателства на Софийската градска прокуратура в 7-дневен срок от приемането му. В случая санкцията е, че ако се стигне до системни нарушения, прокуратурата може да поиска от СГС разпускане на политическата партия.

 

Част от доклада на Сметната палата относно нарушенията в отчетите на Да, България
Част от доклада на Сметната палата относно нарушенията в отчетите на Да, България Източник: Сметна палата

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени