Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха международна група за финансови измами

В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на още 6 държави - ФР Германия, Северна Македония,  Испания, Полша, Швеция, Израел

Специализирана прокуратура
Специализирана прокуратура Източник: Монитор

На 11.05.2021 г. следователи от отдел "Следствен" при Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП участваха в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с "бинарни опции" и други финансови инструменти. В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави - ФР Германия, Северна Македония,  Испания, Полша, Швеция, Израел и България. Действията бяха координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС - Евроджъст.  На територията на България в процесуално-следствените действия се включиха разследващи екипи от Германия.

 

Досъдебното производство е образувано от Главната областна прокуратура - Кобленц – Централен орган за киберпрестъпност в Кобленц, Германия. Според събраните до момента доказателства общата щета, нанесена на измамените от групата, възлиза на 30 милиона евро. В изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена  от прокуратурата в Кобленц, на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени са 21 адреса – колцентрове,  офиси на дружества и жилища.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия. 

 

Задържани, съгласно издадените 5 Европейски заповеди за арест, са 5 лица, в т.ч. двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока  Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение "задържане под стража" от Окръжен съд – Благоевград.  Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за "задържане под стража" на всеки от тях.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени