Специалният прокурор проверява информация за връзка на Сарафов с "Осемте джуджета"

Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: ПРБ

Прокурор Даниела Талева, която бе определена да разследва сигнали срещу главния прокурор и негови заместници, проверява данни, които свързват и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с казуса "Осемте джуджета". Сигналите са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност, съобщи БНР.

 

Казусът с кръга на влияние на бившия следовател Петьо Петров-Еврото стана публично известен като едноименния ресторант "Осемте джуджета" след разследване на Антикорупционния фонд. Делото, от което тръгва проверката, беше образувано след взрива до автомобила на Гешев и последвалото му отстраняване от поста през пролетта на миналата година. В края на май м.г. Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

 

С постановление от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, при която първоначално се събираха сигналите до назначаване на специален прокурор, разследващ главния и неговите заместници. Причината за отделянето на материалите е, че има свидетелски показания, в които се съдържат данни за извършено престъпление от Борислав Сарафов, който към онзи момент все още е заместник на Иван Гешев.

 

В периода преди встъпването в длъжност на Даниела Талева делото е било в Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани за нуждите на разследването. Талева е изискала веществените доказателства по "Осемте джуджета" и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ.

 

Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ. При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов - на сдружение "Боец" и на граждани. По един от сигналите, свързани с имоти на негови роднини, тя прекрати проверката, тъй като не откри данни за извършено престъпление.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени