Спецпрокуратурата насмете Кирил Петков: Позволявате си грубо да нарушавате принципа за разделение на властите и на върховенството на закона

Кои са критериите за едно досъдебно производство да е "безобразие", пита тя

Валентина Маджарова
Валентина Маджарова Източник: ПРБ

Ръководителят на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова изпрати писмо до председателя на 47-ото Народното събрание и министър-председателя на Република България, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Писмото е по повод изявление на Кирил Петков, с което се оказва недопустим политически натиск и влияние върху работата на прокурори от Специализирана прокуратура. 

 

"На 23 март министър-председателят на Република България направи следното изявление в Министерски съвет по повод разпространена информация, че е образувано досъдебно производство за евентуално извършено престъпление от действащ министър: "Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие". Според речника на българския език на БАН думата "безобразие" има следното значение: "Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение".

 

Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт остават съмнение, че има личности, които са над закона.


Наясно съм, че според чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК, Специализирана прокуратура е компетентна да разследва престъпления от лимитативно посочените лица, заемащи висши публични длъжности.

Наясно съм също така, че според Правилника за администрацията на ПРБ и Инструкцията за деловодната дейност и документооборота в качеството си на административен ръководител съм длъжна да осигуря надлежно регистриране и администриране на всеки един постъпил сигнал.

 

Наясно съм и че до закриването на специализираните органи на съдебната власт магистратите в Специализирана прокуратура са превърнати в "политически мишени". Предвид това, ви моля, да бъде предоставен списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират, спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности имат право да работят.

 

Моля да ни информирате за критериите, които според вас характеризират едно досъдебно производство като безобразие", се казва в писмото.

 

Още от "Закон и ред"

Не охранител, а полицай е раздробил челюстта на 19-годишния младеж на плаж "Градина", побоят – заради парче пица

По думите на Кангалджиев потърпевшите днес са се явили в полицейското управление в Бургас и са разпознали "по категоричен начин" полицейският служител на име Христо Петров

Прочетете повече прочетете повече

Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени