Спецпрокуратурата прекрати проверките по "Магнитски" срещу Пеевски и Илко Желязков

И НАП не констатира неправомерна дейност, съобщи Валентина Маджарова

Делян Пеевски и Васил Божков
Делян Пеевски и Васил Божков Източник: Zonanews

Специализираната прокуратура, която престава да съществува от утре, е прекратила проверката срещу двама от списъка "Магнитски" - депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, заради липса на данни за извършено престъпление. Това обяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БНР.

 

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП) не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива, каквито са по извършената проверка", обяви Маджарова.

 

Продължават обаче разследванията за третия българин от списъка - намиращия се в Дубай хазартен бос Васил Божков. По неприключилите дела ще работи Софийската градска прокуратура.

 

Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, както и 64 компании, бяха санкционирани от Министерството на финансите на САЩ на 2 юни 2021 г. Поради тази причина бе спрян достъпът на тримата и техните компании до финансовата система на САЩ.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени