Спецпрокуратурата разкри подробности за фейк изпълнението "Барселонска къща"

Ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова уточни, че се води проверка заради медийни публикации

Христо Кръстев, говорител на Спецпрокуратурата
Христо Кръстев, говорител на Спецпрокуратурата Източник: Скрийншот/NOVA

Получихме европейска заповед за разследване на случая "Барселонагейт". Докладът съдържа снимки и медийни публикации в обем от 219 страници. Този доклад няма автор. Това стана ясно от дуумите на Христо Кръстев, говорител на Спецпрокуратурата във връзка с разследването по т.н "Барселонска къща" - 100 процентов фейк, периодично претоплян от кръгове около Радев, Рашков и сие.

 

"Специализираната прокуратура е изпратила две заповеди за разследване на Европейското бюро на България на Евроджъст. То е сезирало испанското бюро на Евроджъст. Вчера са получени 219 страници на испански език. В спешен порядък наблюдаващият прокурор е изготвил искане за превод на материалите, които са доказателство по българското законодателство. Когато преводите бъдат направени, ще дадем повече информация", коментираха от спецпрокуратурата.

 

"Поставени са много въпроси от наблюдаващия прокурор, но в момента не можем да кажем нищо от съдържанието, защото е на испански. По едната европейска заповед за разследване са я изпълнили, 219 страници. Втората европейска заповед е в процес на изпълнение. Смея да твърдя, че на 90% от действията по разследването сме извършили. Не сме запознати с информацията, която е получена от Испания. Необходима ни е информация за разкриване на информация за банкова тайна в Кралство Испания. Проведени са разпити на абсолютно всички свидетели. Ако се установи, че трябва да бъдат нови свидетели, те ще бъдат разпитани. Към настоящия момент не мога да предоставя какво е установено в хода на разследването. След като приключи разследването, ще ви уведомим какъв е нашият прочит", допълни още Кръстев.

 

Днес са постъпили документи от ДАНС на английски език, но не се знае кой е наредителят. Въпреки уверенията на министъра на вътрешните работи Рашков, МВР не са изпратили нищо на обвинението. Хвърчащите листи – общо 26 на брой на английски, дошли от ДАНС, след като прокурорите ги изискали заради медийни публикации по темата. На страниците били поместени също снимки и текст от медийни публикации в България.

 

Валентина Маджарова
Валентина Маджарова Източник: Скрийншот/ПИК

Ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова уточни, че се води проверка заради медийни публикации. Доказателства по делото и проверка следва да се извършват по реда на НПК. Не може да има две висящи производства за един и същ случай. На пръв прочит аз за първи път виждам такъв материал, изпратен от службите. Въпреки това е възложен превод на материалите и проверка. Голяма част от преписката е секретна, стана ясно още от думите ѝ.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени