Спецсъдът насрочи делото срещу ЛиЛана и още няколко души за източване на евросредства

Разследвани са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми за общо 4 883 298,72 лева

Лилана
Лилана Източник: Правен свят

По внесен ОА на 10.06.2021 г. от Специализирана прокуратура, Специализираният наказателен съд насрочи за 02.07.2021 г. разпоредително заседание по дело за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентноспособност". То се води срещу седем лица за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на средства от европейски програми, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

 

Припомняме, на 25 април 2020 г. по случая се проведе спецакция на СДВР и ДАНС, в която бяха арестувани общо 5 души, сред които певицата ЛиЛана и й бийтбоксърът Александър Деянов-SkilleR. Появи се информация, че операцията е свързана с делото срещу бизнесмена Васил Божков. Иззети бяха сървъри, компютри, документи и други доказателства. При разследването обвинение беше повдигнато на още двама души.

 

Събраните доказателства сочат, че от 2016 г. до 25 април 2020 г. организираната престъпна групата незаконно е усвоила евросредства за над 2 милиона лева, като размерът на нанесените щети може да се окаже и значително по-голям. Разследвани са били 11 договора за европейско финансиране, сключени от контролирани от групата фирми за общо 4 883 298,72 лева.

 

Министерството на икономиката предприе процедури по пълно възстановяване на платените суми по 4 от договорите, а други три договора са били прекратени, без по тях да бъдат отпуснати средства. По останалите 4 са назначени експертизи.

 

Установено е също, че активът по един от проектите - безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Китай, а не е на фирмата на обвиняемата по делото ЛиЛана, получила европейско финансиране за неговото разработване.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени