Тихомир Безлов: При всяка икономическа криза се стига до ръст на престъпността

Насилието сред учениците не е по-голямо от 90-те, просто е по-видимо заради техническите възможности днес

Тихомир Безлов
Тихомир Безлов Източник: You Tube

Тихомир Безлов гостува на БНТ в "Денят започва" по темата: След стрелбата на бензиностанция в София - по-несигурни ли са улиците днес? 


Безлов: "До март, според статистиката има известен ръст спрямо 2021 г. при кражби и грабежи. Това се очакваше в България. При всяка икономическа криза се стига до ръст на престъпността. През 1990-91 г, после през 1997 г. и 2010 г. Оттогава имахме устойчив спад на престъпността. Периодични изследвания в годините регистрираха спад, за който основни  фактори са демографията, имиграцията и значителното подобряване на икономическата среда".


"София е един от градове с Варна и Бургас с по-висока престъпност, но има и отделни области и общини с по-висок процент на криминална дейност", допълни Безлов. На въпроса пандемията как кореспондира с нивата на престъпност, експертът отговори: "Данните говорят, че пандемията понижава престъпност. Много хора си бяха вкъщи, работят дистанционно. През 2021 г. имаме рекордно ниски нива на грабежи и кражби, но тогава се качиха убийстватаи домашно насилие-това се обяснява с натиск на изолацията". 

 

Според Тихомир Безлов кризисното говорене и войната влияят върху нивото на престъпността у нас, но големият фактор в България е демографията. Миналата година е намаляла престъпността в малките населени места, което означава, че сериозен процент от социално слаби криминалноактивни групи, са мигрирали към Западна Европа. 

 

"Там има значим контрол върху тях, но грабежи на възрастни хора в малки населени места е голяма тема, особено за Испания и Италия. През годините имаше различни инструменти за контролиране", обясни експертът. Що се отнася до детската престъпност, най-големият фактор за намаляването й е децата да ходят на училище. 

 

Друг е въпросът, че образователните програми, насочени кам превенция не се представят ефективно, а в огромна част са просто имитация. Детското насилие, според него не е толкова нараснало, колкото е станало по-видимо днес:

 

"Насилието в училище и през 90-те години, например, е било масово. Сега възможност това да се споделя, го прави видимо. Имаме много икономически и всекидневни проблеми, и големите теми за интерграцията на децата са малко далеч", казва той.

 

Според Безлов България не е голямо изключение от тенденциите за цял свят - там където има тип гета, естествено има повече престъпност. Но това е много различно от голямата престъпност,  от групировките в началото на прехода. Последно такова поръчково убиство е на един полицай.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени