Тихомир Безлов: В рамките на 5-6 месеца имаме толкова тежки инциденти, колкото не сме имали от мутренските години

"При предишната мигрантска вълна през 2013-2016 година - такива инциденти с участие на чужди граждани в каналджийство, по-скоро бяха изключение" - казва той

Тихомир Безлов
Тихомир Безлов Източник: You Tube

Тихомир Безлов в БНТ – за нелегалните мигранти в страната ни

 

"За съжаление вчера беше неприятна ситуацията – освен този тежък инцидент, защото трима полицаи са ранени, единият с опасност за живота. В рамките на 5-6 месеца имаме толкова тежки инциденти, колкото не сме имали от мутренските години. Според мен има два фактора – единият вътрешната политическа криза. Другият е външен – мароканци ги преследвате в голям град и сириец шофьор. Това е повече от безпрецедентно.

 

При предишната вълна 2013-2016 година такива инциденти с участие на чужди граждани в каналджийство, по-скоро бяха изключение. Опитът показа, че МВР е много силно политически зависимо. Нашата хипотеза беше да го деполитизираме, но тази криза показа, че политическите партии могат да предизвикат тежки рокади в системата. Забележете, то няма реформа, има само кадрово разходване на хора на ръководни позиции, които са между другото дефицит за МВР особено извън София. Не мисля, че проблемът е само вътрешен" - казва Безлов.

 

За оставките в МВР

 

"Мисля си, че тези оставки няма да решат проблема. По-скоро трябва да се стабилизира системата на МВР, защото очевидно има напрежение, несигурност. Ние и вие можем да посочим къде се събират мигранти. Полицията знае, но въпросът е какви са й ресурсите. И европейското нерешаване на проблема допринася. Има един мигрантски поток от Турция – не може мароканци да идват тук.

 

Това означава, че е създадена система, която да организира този поток. С плащането се извършва ясно престъпление, после това престъпление продъжлава минавайки българската граница.  Ще се движи в страната този поток, ще напусне страната – серия от престъпления".

 

Според Безлов проблемът е, че този човек - извършващ престъплението, знае, че където и да го спрете, той ще си продължи пътя. Трябва да го заловите втори път, за да има риск за него. Целият модел за преминаването през Европа е такъв и съответно всеки от тези хора, ще продължи да го прави.


Заслужава си политиците да коментират тази тема например с австрийци, шведи, които са против влизането ни в Шенген. 


"Има убити полицаи и това не е аргумент ли? Полагаме сериозни усилия, изразховдваме големи ресурси и изведнъж се оказва, че не пазим европейските граници ли? Няма страх у мигрантите, идвайки в България. Вероятно ще има традиционния цикъл на спад заради времето, но това няма да реши проблема през пролетта, при положение, че Турция и Сърбия продължават да вземат тази позиция. Решаването на проблема трябва да е европейско усилие" - смята Безлов. 


"Ние очевидно правим значими усилия и то от години вече -  10 години.  Дразнещо е , че в момента нямаме сериозна дискусия с европейските партньори. Има загинали полицейски служители. Кой в Европа има такива щети, опитвайки се да спира мигранти?" - пита Безлов.

 

Мнението на Безлов е, че гонките по магистралите и опитите за спиране на мигрантите с препречване на пътя, не е разумно. По-добре е да се използват шипове и други подобни начини, по-безопасни за органите на реда и изобщо за бължгарските граждани.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени