Трети прокурор на Лаура Кьовеши у нас я напусна

Европейският делегиран прокурор Ивайло Илиев е третият представител на България, който напуска Лаура Кьовеши. За това съобщи Висши...

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши Източник: iStock

Европейският делегиран прокурор Ивайло Илиев е третият представител на България, който напуска Лаура Кьовеши. За това съобщи Висшият съдебен съвет, който посочи, че Прокурорската колегия на ВСС е приела за сведение писмо на Кьовеши до служебния правосъден министър Крум Зарков.  

 

С него се информира за решение на колегията на Европейската прокуратура от 14 април 2023 г., с което Илиев се освобождава от заеманата длъжност, считано от 1 май 2023 г.

 

Отправено е искане за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България, съобразно чл. 17, параграф 5 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на сътрудничество за създаване на Европейската прокуратура, гласи съобщението на ВСС.

 

Ивайло Илиев спечели пост в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст).

 

В средата на януари пръв си тръгна Бойко Калфин, който отиде на работа във Върховната касационна прокуратура. Калфин спечели конкурса за върховен прокурор миналата година, но имаше право да остане в Европейската прокуратура при запазване на мястото му в българската. Не стана ясна причината за решението му.

 

Оставка подаде и Елена Попова, която преди да стане европрокурор, бе съдия в спецсъда, и пак се връща да работи като съдия.

 

България има право на 15 делегирани европрокурори, но квотата е незапълнена. Очаква се Прокурорската колегия на ВСС да открие пета поредна процедура за избор след провала на предишните.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени