Трима гранични полицаи са отстранени след разстрела в София

Дълг от €400 000 към бивш финансов министър стои зад жестокото престъпление, заявиха от МВР

Гранична полиция
Гранична полиция Източник: Facebook

Трима гранични полицаи са временно отстранени от длъжност, докато тече проверката, свързана с разстрела в София от 4 януари, за който са обвинени Петър Александров - син на бившия финансов министър Стоян Александров, както и погребалният агент Александър Кинов.

 

Тримата служители на МВР са били на смяна на ГКПП "Стрезимировци", когато един от обвиняемите преминава в Сърбия с документите на жертвата Кирил Русев, за да бъде създадено впечатлението, че той е напуснал страната. Тримата са отстранени до изясняване на всички факти и обстоятелства по случая по образуваните дисциплинарни производства за нарушение на правилата за граничен контрол, съобщи пресслужбата на Гранична полиция.

 

Според БНТ единият отстранен служител е извършилият граничен контрол и допуснал Александър Кинов да излезе от страната с личната карта на Кирил Русев. Вторият отстранен е извършил граничната проверка при влизане на Кинов в България, без да провери защо не е регистриран на излизане. Третият е на ръководна позиция.

 

Основният мотив за убийството на мъж в София, по който работят разследващите, е неуредени финансови отношения. Жертвата Кирил Русев дължал 400 000 евро на бивш финансов министър, който е баща на един от задържаните, гласи първоначалната информация. Задължението датирало отпреди 7-8 години, твърдят от СДВР пред NOVA.

 

Сигнал за изчезването на убития мъж е подаден от неговата майка на 5 януари около 16:00 ч. "Такива сигнали се подават ежедневно, тук е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала и веднага е заострил вниманието на своите ръководители и на началника на сектор "Убийства". Оперативните действия са започнали веднага, с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители", коментира директорът на СДВР Любомир Николов.

 

След това много бързо спътникът на изчезналия се е прибрал с друг човек, който се оказва съучастникът му, коментира началникът на СДВР. "Това ни усъмни, че евентуално излизането от пределите на България е възможно да се е случило със самоличността на убития".

 

Границата към Сърбия и обратно е премината през ГКПП "Стрезимировци". В момента тече проверка на работата на граничните полицаи, но показанията им не пораждат съмнения, че са действали користно", твърди Николов.

 

По думите му полицията е действала толкова бързо, че "задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж".

 

Разследването показва, че убийството е станало един ден по-рано, около обяд на 4 януари. Тогава жертвата заедно с Кинов, влизат в къща в квартал "Надежда" с Кинов. После към тях се присъединява и Александров.

 

От МВР предполагат, че жертвата е измъчвана, тъй като по китките й има следи от връзване. Тялото беше намерено в хладилна камера в частна морга, подготвено за кремиране, оставено с данни за друго лице, при това живо. Като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент.

 

Според БНТ Русев е застрелян с едно от оръжията, които са иззети от къщата на Петър Александров. На две от иззетите огнестрелни оръжия ще бъде направена допълнителна експертиза, за да се уточни с точност кое е използвано за убийството.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени