Цацаров: Отнетият ми достъп до класифицирана информация е лично отмъщение на Рашков, оставката ми няма общо 

Председателят на КПКОНПИ разкри мотивите си да подаде оставка

Изслушването на Сотир Цацаров
Изслушването на Сотир Цацаров Източник: Ладислав Цветков/bTV

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.  По-рано този месец Цацаров подаде оставка, а достъпът му до класифицирана информация беше отнет. От ГЕРБ-СДС въпрос зададе Тома Биков. Той поиска да знае какви са мотивите за неговото решение. Цацаров уточни, че, когато подал оставка е посочил, че ще обяви мотивите, когато дойде моментът да бъде изслушан.

 

"В публичното пространство подаването на моята оставка беше свързано с отнетия допуск. В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачии в тази държава, ми дойдоха малко в повече. Не мога да бъде обвиняван за всичко, което някой не е направил, включително и като бивш главен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни, че над България има три мониторингови механизма, че сме виновни за Шенген. Човек, който пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никоя друга реплика освен "Да, г-н премиер", говорим конкретно за Христо Иванов, обвини мен за всички неудачии в тази държава".

 

Шефът на КПКОНПИ допълни, че останал изненадан от приоритетите на настоящия премиер Кирил Петков – оставки на главния прокурор Иван Гешев и неговата. "Всеки ден чета критики за моята отговорност. Ивайло Мирчев от "Да, България" обвини мен и действащия главен прокурор за всички неудачии в енергетиката – това ми дойде в повече. Ако аз съм една от причините корупцията на цъфти, аз подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики – им давам възможност да покажат какво могат. Основният ми мотив е, че човек има предел на достойнство", допълни Цацаров, цитиран от bTV.

 

Обяснението от Кирил Петков, че съм подал оставка, защото съм разбрал, че ще ми отнемат достъп е невярно. Аз твърдя обратното - заради оставката ми отнеха достъпа. Оставката няма нищо общо с допуска! 15 дни преди обявяването й, уведомих за решението си лидери на сновни парламентарни партии. 10 дни преди оставката уведомих президента. Така беше редно. Последва беседа с мен от агенти на ДАНС. Уведомиха ме, че беседата е по процедура за отнемане на достъпа до класифицирана информация. От въпросите им разбрах, че става сума за т.н. "афера" ЦУМгейт. Так се стигна до 14.01. сутринта, когато ми отнеха допуска с акт, подписан зам.директор на ДАНС. Допускът ми е отнет по пряко настояване на премиера и вътрешния министър, разкри Цацаров.

 

Не смятам, че след като 20 години съм работил като съдия и 12 години съм подписвал разрешения за СРС, като главен прокурор съм чел секретни документи, вкл. международни, може някой да ми каже, че не мога да бъда надежден. Сигурно е случайност, че отивайки на работа в 9 ч. от кабинета премиера обяви пред медия отнемането на допуска ми, на мен ми връчиха акта в 13:00 часа. Това е всичко. Евтин политически ПР. Аз ще обжалвам отнетия допуск. За един човек  това е отмъщение, за друг е PR, а за мен е въорос на достойнство. Връщайки се в прокуратурата, аз отново получавам допуск до класифицирана информация, добави Цацаров.

Причината за отнемането на допуска е ЦУМгейт, това разбрах от беседата с агентите на ДАНС. Имам предположение по чий сигнал е това. И август, може би и сега, предполагам, че сигналът в подаден от министъра на МВР. Ясно заявавам, че ако греша - ще се извиня публично. Но ако е вярно усещането ми - с Рашков ще се срещнем в съда и ще защитя името си, категорично заяви пред народните представители председателят на КПКОНПИ.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени