Центрове за бежанци в България са препълнени

Бежанци се настаняват, включително в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещени

Нелегални мигранти
Нелегални мигранти Източник: МВР

Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над 20%. "Пъстрогор" е препълнен, както и бежанският лагер в Бусманци. Там при капацитет от 300 души, в момента настанените надхвърлят 420 души. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, предава БГНЕС. 

 

Бежанци се настаняват, включително в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещения. Мигрантите са предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия.

 

"Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски", съобщават от един от бежанските лагери.


Сигурно мнозина са позабравили как през ноември 2016 г. бунтове обхванаха мигрантския център в Харманли. Стотици млади мъже тогава започнаха да чупят, да палят, да хвърлят камъни по полицаите.

 

Служителите в центровете се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да се поддържа съществуващата база. "За елементарни неща ни принуждават да пишем докладни и обяснения, и дори за части, които струват по 50 лева се чака с месеци за одобрение. А това означава, че когато това бъде одобрено, нуждаещата се машина или техника вече е напълно негодна за използване", казаха още от центъра.

Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно, оплакаха се още от там.

 

Отчитайки условията на засилен миграционен натиск, дирекция "Миграция" предприема организационни действия за експлоатация на половината от капацитета на Инфраструктурния район с мултифункционално предназначение (площадка) на територията на Специализирания дом за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ в Любимец, обяви в същото време МВР.

 

На нея са разположени оборудвани контейнери /фургони/ с общо 1232 места за настаняване. Охраната на обекта от затворен тип ще бъде обезпечена с командировани служители на МВР. При отпадане на необходимостта от ползването на площадката СДВНЧ-Любимец ще продължи да функционира с нормалния си капацитет от 660 места, уточняват от дирекцията.

 

Анализът от данните за състоянието на специалните домове за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ сочи, че за първите осем месеца на 2022 г. броят на настанените чужди граждани е нараснал двойно в сравнение със същия период на миналата година.

 

Припомняме, че контейнерите бяха разположени на площадката през октомври 2021 г.. Основната им цел тогава бе да се осигури по-голяма площ и безопасност съгласно противоепидемичните мерки както за настанените, така и за персонала на дома.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени