Цветлин Йовчев за Живко Коцев: Вместо да разследва корупция се търкаля в сауни.Такъв скандал в МВР не е имало

Министър-председателят Николай Денков направи три гафа – първо, застана на позиция, която защитава Коцев срещу прокуратурата, че го била притискала

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: Zonanews

 Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев изрази възмущението си от скандала в МВР покрай връзките и снимките на вече бившия главен секретар на вътрешното министерство Живко Коцев с контрабандисти. По думите му не е имало по-голям скандал в системата на вътрешните работи.

 

"От години се опитваме да докажем на нашите международни партньори, че ние сме годни да се присъединим към Шенген пълноценно. Главният секретар на МВР (Живко Коцев) вместо да разследва корупция яде и пие с хора, които са свързани с контрабандни канали, търкаля се по сауните с тях, взима скъпи подаръци. Управляващите намират това за нормално – определиха го като перфектен полицай, а на лицето му било изписано, че е почтен човек. Това е нелепо. Как ще убедим партньорите, че имаме нулева толерантност към корупцията".

 

Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи в коментар за скандала в МВР и Митниците, които тресат държавата.


"Много по-голяма е вредата от политическата реакция на този случай. Вместо да се разграничат от такъв тип действия, се отиде в другото. Министър-председателят Николай Денков направи три гафа – първо, застана на позиция, която защитава Коцев срещу прокуратурата, че го била притискала. Сигналът му разрушава системата на МВР. Когато борбата с корупцията е приоритет, не можеш да постъпваш така. Вторият нелеп гаф на Денков е събирането на посланиците в опит да се защити. Третият гаф е изпращането на този сигнал до прокуратурата за натиск", обясни бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски". 

 

Това има изключително разрушителен ефект за системата. Какво казваме на полицаите след този отзвук на политиците - че няма значение техният морал и качества, само трябва да са политически лоялни, попита Йовчев, обобщавайки скандала с бившия главен секретар на МВР. 

 

"Главният секретар на МВР разписва СРС-тата. Как си представяте, че ще иска подслушване на телефона с този господин, с който си разменят интимни съобщения", коментира отношенията на Живко Коцев с контрабандиста Стефан Димитров. 

"Паскал беше сред митичните имена в контрабандните среди", сподели бившият председател на ДАНС.

 

Живко Коцев бе наказан за убийството на барета в Лясковец. Аз подписах заповедта, припомни Йовчев. Тогава при операция загина командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени при престрелка в дома на Петко Петков.

 

"Подписах заповед за наказание на Живко Коцев през 2014 г. за случая в Лясковец", припомни Цветлин Йовчев.

 

"От 2012 година имаше разпореждане на предишния главен секретар на МВР, че трябва да бъдат отнети оръжията от стрелеца. Като директор на ОДМВР Живко Коцев не беше взел мерки. Имаше и други нарушения", допълни Йовчев.

 

"Да искаш да бъдеш защитен свидетел и да съобщиш тези неща в показанията си – доста нелепо. Цялата ситуация е нелепа", коментира той разкриването на Живко Коцев като анонимен свидетел по казуса с митниците и признанията му пред разследващите от КПК.

 

"Не знам каква е стратегията на прокуратурата. През години не си спомням по-голям скандал. И то скандал, който да е с по-тежки последици върху системата, върху обществото и върху международния имидж на страната", добави бившият председател на ДАНС.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени