Ученици от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив питат магистрати как да станат прокурори

Правосъдието никак не е лесно. За да се приключи едно дело е нужен много труд, каза на учениците следовател Димитър Ралев

Ученици от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив питат магистрати как да станат прокурори
Ученици от Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив питат магистрати как да станат прокурори Източник: АПБ

Ученици от Хуманитарната гимназия "Св.Св.Кирил и Методий" в гр. Пловдив се срещнаха на 18.11.2022 г. с прокурор и следовател от Окръжна прокуратура - Пловдив в рамките на инициативата на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите  - "Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право". 

 

Откритият урок пред гимназисти от 10, 11 и 12 клас изнесоха прокурор Мария Тодорова и Димитър Ралев, следовател. Те обясниха на учениците каква е структурата на държавното обвинение и правомощията му,  какви са правата и задълженията им, как да постъпят, ако станат свидетели или жертва на престъпление.

 

"Правосъдието никак не е лесно. За да се приключи едно дело е нужен много труд", каза на учениците следовател Димитър Ралев.

 

Следовател Димитър Ралев
Следовател Димитър Ралев Източник: АПБ

"Тази година завършвам 12-и клас и ще кандидатствам право. Когато завърша, как мога да стана прокурор", попита един от младежите, който  присъстваше на срещата.

 

"Когато завършиш, вземеш всички изпити и преминеш през задължителния юридически стаж, можеш да се явиш на конкурс за младши прокурори, съдии или следователи, и ако спечелиш, да започнеш работа. Преди това задължително се преминава и през обучение в Националния институт по правосъдие.  Но юридическото образование дава и много други възможности за работа", обясни прокурор Мария Тодорова.

 

"Станете следователи. Нашата професия е много интересна, но и натоварена", насърчи учениците Димитър Ралев. Един от тях го попита как може да се разпознае дали даден обвиняем употребява наркотици.

 

Магистратите обясниха, че се назначават експертизи като първоначално се използва тест с техническо средство, ако се извършва проверка на водач на автомобил. Кампанията на АПБ продължава и в други пловдивски училища.  

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени