Упорството на Бойко Рашков да сатанизира държавното обвинение и да "трича" политическите опоненти ни връща по престъпност в 90-те

Защо  Рашков предпочита да мълчи за ужасявщите убийства в последно време и за превенцията срещу тях, както и за останалите престъпления, които все повече тормозят българите

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Скрийншот/ПИК

Преди месец главният прокурор Иван Гешев предупреди " заради войната срещу прокуратурата ще има бум на престъпността" . Думите му бяха във връзка с войната, която вътрешния министър води с прокуратурата и фиксациите на Рашков да "чегърта" и публично да разчиства сметки  с политически опоненти.

 

Случайно или не вчера от трибуната на Народното събрание президентът на РБ Румен Радев обяви "Старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време". И допълни "При връчването на мандата споделих, че ако управляващото мнозинство не постигне бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система, ще отвори пътя за реванш на статуквото.

 

Повтарям го и сега. Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Считам, уважаеми дами и господа, че отварянето на Конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура".

 

Имат ли връзка тези изказвания със действията на вътрешния министър или не, нека всеки сам да си отговори. Но, това поставя много въпроси, а именно дали улисани в разчистване на сметки сигурността на нашето ежедневие като граждани е защитена. Въпреки, твърденията на министъра на МВР, че престъпността у нас намалява в общественото пространство усещането е различно.

 

Само през последния месец някак между другото мъж с наложена ограничителна заповед да не доближава бившата си съпруга, я убива с камъни в Тервел, а в навечерието на новата 2022 г. 6-годишно дете издъхва от брутален побой с тръба, нанесен от собствения му дядо в Монтана. През последните дни  дори полицията отново започна да призовава гражданите да внимават, защото зачестяват телефонните измами.  Да, тук говорим за битови престъпления, но всъщност става дума за спокойствието на обществото ни.

 

Упорството на Бойко Рашков да сатанизира държавното обвинение и да "трича" политическите опоненти на сегашните управляващи води единствено до  истинска тревога. Връщаме се към времената от 90-те, познати с убийства, отвличания и грабежи. Във вторник една ужасяваща история, силно напомни на отминалите времена.

Останките от разчлененото тяло на съпругата на председателя на групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Русе Бедрос Пехливанян – Еранухи, бяха открити край река Русенски Лом в землището на село Иваново. Оказва се, че жената, която има семеен бизнес, е жертва не на "битово престъпление", а на хладнокръвно убийство,

 

предшествано от планиран грабеж и отвличане. Прави впечатление, че извършителите имат типичен профил на мутрите от 90-те години на миналия век. Следяли са  жертвата повече от месец, планирали са всеки детайл на престъплението, дори са използвали полицейска униформа за да осъществят пъклените си планове. Следва грабеж на около 65 000 лв. и хладнокръвно убийство, за прикриване на следите.

 

Странното в случая е, че обясненията на МВР в тази връзка са повече от лаконични. В същото време медийното пространство е залято с разпити и изказвания на министъра как  ГЕРБ и нейните представители са най-голямото зло в държавата. Въпросът е това ли е основната работа на вътрешното ведомство и ако не – защо  за тези убийства и за превенцията срещу тях, както и за останалите престъпления, които все повече тормозят българите, предпочита да мълчи.

 

Ако сравним това зверско убийство със случая с убитата от циганин през 2018 година Виктория Маринова ясно ще проличи разликата в обществения отзвук. Спомняте си, че тогава медиите дни наред, да не кажем месец използваха тази трагедия за да я разчепкват и да разсъждават по всякакви възможни и невъзможни версии. Накрая се оказа, че трагичната гибел на Маринова няма връзка с изявата u в телевизията на бившия u съпруг, тази история дълго време продължаваше да се ползва за грозна употреба. Въпреки, че голяма част от либералните медии тръбяха, че това е "убийство на журналист".

 

Но да се върнем на сегашното престъпление. То е ериозен знак, че разрастването на проблемът тепърва предстои. Няма как с фиксациите на министъра на МВР да саботира работата на прокуратурата в комбинация с политическите поръчки, които изпълнява резултатите да са различни.

В такава среда криминалния контингент се чувства все по комфортно и уверено, а всичко това е на наш гръб.

 

Източник: Flashnews.bg

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени