Валентин Радев: Имаме рекордна година по отношение на мигрантския поток

По наше време сведохме този процес почти до нула, приомни бившият вътрешен министър в правителството на ГЕРБ-ОП

Валентин Радев
Валентин Радев Източник: Пресцентър на МС

"Имаме рекордна година по отношение на мигрантския поток, сравнима с 2015 г. и тогавашната бежанска криза. Ние сведохме този процес почти до нула", коментира по БНТ бившият министър на вътрешните работи от ГЕРБ Валентин Радев.

 

"Кого са респектирали? Министърът работи с грешна информация. Да сте го чули, че е сбъркал, накрая в парламентът били виновни. Ще ви кажа какви са наказанията. 15 години затвор и до 100 хил. лв. Малко ли е? Как е прилаган законът - там е слабостта".

 

"Има разлика между трафик на хора и каналджийство, обясни експертът Тихомир Безлов.

 

"Научаваме от разследването, че тези са влезли през турската граница около Ямболско. Има зона, в която никой не намира 50 души. Това не е върхът на организацията. Обикновено има глави на тези организации, които са в Истанбул, български граждани, афганистански, вероятно може да има в Германия. Върхът никой не го закача, евентуално се залавят шофьори и хазаите, които ще ги приютят. При тези организации шофьорите постоянно се сменят. Участват огромно количество чужди граждани", добави експертът.

 

"Налага се Фронтекс да ни помогне и причината за несправянето е политическата нестабилност", смята бившият вътрешен министър Валентин Радев. Според него няма доверие в службите.

 

"Всеки месец има убит във връзка с мигранти, когато няма стабилно правителство, трябва да се стегнат редиците, гражданите да отидат да съобщят, казва Радев. "За съжаление тази информация не върви по каналите".

 

Според Безлов, за да работи оградата, камерите и сензорите също трябва да действат. "Ако някой седи 2 дни в гората и не го намират, значи нещо не е както трябва, смята още експертът. "5-6 дни след като някои постъпят в Центъра за бежанци в Харманли, те напускат. Полицията не разследва ли кои са тези, които организират този поток. Питам ги не влизат ли в Whatsapp, където се организират, те казват, че нямат право, нямат ресурс...".

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени