Валентина Маджарова: Специализираната прокуратура е атакувана, защото работи

Основания за отстраняване на главния прокурор с оглед изтъкнатите мотиви, не са налице, добави тя

Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализирана прокуратура
Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализирана прокуратура Източник: Novini.bg

"През 2020 г. Спецпрокуратурата е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи. От тези 274 дела през 2020 г., касаещи корупция по високите етажи на властта, са приключени повечето, като 56 лица са предадени на съд. Това означава, че за тези 56 лица, в т.ч. кметове, заемащи висши властови позиции" вървят съдебни процеси, които са публични. В Специализираната прокуратура се работи много и ще продължим да спазваме закона". Това заяви на пресконференция административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която представи своя екип, отчет и подробности за работата на институцията и отговори на актуални въпроси.

 

И допълни: "Факт е, че Специализирана прокуратура е атакувана от доста дълго време. Факт е, че не спряхме да работим. Специализираната прокуратура е атакувана не защото не работи, а защото работи. Магистратите в Специализираната прокуратура са високо ценени и от всички европейски партньори". 

 

"Специализираната прокуратурата не са нахлували в президентството. Извършиха се действия след надлежно разрешение от български съд. Те бяха въведени от секретар от президентството (Димитър Стоянов, бел. ред). Да пишем, че е налице нахлуване, е манипулативно поднесено. Може би всички погледи, но не оправдано, бяха вперени в Специализираната прокуратура след 9 юли 2020 г. В същия този ден друга прокуратура също извърши действия по разследването в президентство и с разрешение от друг, различен от специализирания, съд", обясни Маджарова.

 

"По досъдебното производство е повдигнато обвинение срещу лице, което се укрива в Дубай, е като ръководител и организатор на ОПГ, който чрез други лица на извършване на подривна дейност там, където се провеждаха мирни стачни действия", обясни Маджарова по повод обвиненията срещу Васил Божков. Тя уточни, че той е бил подслушван. "По делото се изготвят множество експертизи. Назначени са видеотехнически експертизи на видеозаписи. Призовани са свидетели. Множество са лицата, привлечени по това дело", каза тя.

 

И уточни, че делото е започнато през юли 2020 г. "Искането на правосъдния министър проф. Стоилов е законосъобразно. Доколко тази процедура е обоснована не мисля, че аз съм човекът, който да отговаря по този въпрос", поясни тя по повод искането за отстраняването на Иван Гешев. "Личната ми позиция, че основания за отстраняване на главния прокурор с оглед мотивите такива, каквито са изтъкнати, не са налице. Защо сега, в този момент, можете да си обясните този въпрос", поясни тя.

 

 

Компетентността на Специализираната прокуратура във връзка с разследване на корупционни престъпления е в сила от 5 ноември 2017 г., като всички досъдебни производства, които са образувани към тази дата, остават за приключване в съответните окръжни и районни прокуратури, заяви от страна говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев и допълни: "Искам да ви припомня, че тези разследвания са изключително сложни и в по-голямата степен те се явяват дела с фактическа и правна сложност. По тези дела се събират голям обем доказателства, които се предоставят на вещи лица за извършване на заключения по счетоводни и икономически експертизи, което отнема много време, като след това наблюдаващият прокурор трябва да анализира всички събрани факти, за да може да даде правилно заключение и да внесе обвинителен акт в съда, като предаде съответните лица на съд".

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени