Валентина Маджарова, Спецпрокуратура: Не правото ще служи на политиката, а политиката трябва да служи на правото

В резултат на работата на Специализираната прокуратура през 2017 година бе свален мониторингът на България по темата организирана престъпност

Валентина Маджарова
Валентина Маджарова Източник: ПРБ

Сериозно увеличение на обема на работа в годините и значително увеличаване на ефективността по отношение на образуваните досъдебни производства и влезлите в сила осъдителни присъди. Това отчете Специализираната прокуратура в доклада за дейността на специализираната и апелативната специализирана прокуратура.

Анализ на работата бе представен днес на брифинг на прокурорската колегия на ВСС, а отчетът е за периода 2012 и 2020 г. Този анализ бе поискан от служебния правосъден министър Янаки Стоилов още в началото на мандата на първото служебно правителство, но получи отказ докладът да бъде изготвен в обозрим срок. 

"На всички нас е ясно, че правото и политиката са свързани, няма и как да е иначе. Нека се надяваме, че като правова държава не правото ще служи на политиката, а обратното - политиката трябва да служи на правото. Нямам основание да се чувствам като човек, който не си е свършил работата. Не само аз, а всички специализирани прокурори си вършат работата. Имам основание да смятам, че тези атаки започнаха в момента и се активизираха именно защото си вършим работата без зависимост от никоя институция, а на база лично убеждение и на база дадените ни анализи и разработки от МВР и от НАП", каза ръководителят на специализираното обвинение Валентина Маджарова.

"На тема корупция може да сме горди с нашата работа. Само за изминалата 2021 година (която не влиза в доклада, обхващащ периода до 2020 г. ) има образувани 66 дела, а 16 са влезлите в сила осъдителни присъди. Така че действително имаме нужда от време, за да докажем, че сме ефективни и ефикасни въпреки остарялата законова рамка", подчерта ръководителят на Спецпрокуратурата.

Иначе статистиката за периода 2012-2020 г. показва значително увеличение на обема на работа и ефективността на специализираната прокуратура. Така например образуваните преписки за участие в организирана престъпна група (ОПГ) са се увеличи 19-кратно за посочения период - от 369 до 7066, отчитат от спецобвинението. Повишавали се значително и сигналите и жалбите от граждани, което пък показвало повишение на доверието в институция.

За престъпления против Републиката са образувани 8 дела, нито един обвиняем от общо 15 към момента не е оправдан, а 4-ма са осъдени. По отношение на корупционните престъпления също има тенденция за повишаване на броя обвинения - от 4 през 2012 до 86 през 2020 година.

"Много показателно за ефективността на специализираната прокуратура е това, че 1157 лица са с влязла в сила присъда, а само 83 лица са били оправдани, което е 2,3%. Това е показател, който индикира много добра ефективност", отчете на свой ред говорителят на прокурорската колегия и член на ВСС Калина Чапкънова.

Отчита се и по-голяма ежедневна натовареност на прокурорите от спецпрокуратурата, в сравнение с тези от окръжните такива - средно 1,12 дела на дневна база разглеждат окръжните прокурори спрямо 1,24 за спецпрокурорите през 2020, като тенденцията е идентична през годините.

Значително било и доверието към спецпрокуратурата от страна на партньорските служби в ЕС и извън него, отчетоха още ръководителите на институцията.

"В резултат на работата на Специализираната прокуратура през 2017 година бе свален мониторингът на България по темата организирана престъпност. Това е факт, който не може да бъде оспорен и свидетелства единствено за много добро взаимодействие и свършена работа", подчерта Маджарова.

И бе категорична - Специализираната прокуратура няма нужда от защита от намеренията на управляващите да бъде закрита, тъй като разполагат с най-важният аргумент за противопоставяне на това намерение - самата работата на институцията.

Докладът на специализираното обвинение е публично достъпен на страницата на ВСС.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени