Върховна касационна прокуратура изпрати на компетентните прокуратури събраната информация за двама от списъка "Петков" - Манолев и Черепа

И двамата са санкционирани по глобалния закон "Магнитски"

Върховна касационна прокуратура
Върховна касационна прокуратура Източник: Zonanews

С оглед публичност и отчетност, която Прокуратурата на Република България дължи на българското общество, Върховна касационна прокуратура (ВКП) предоставя следната информация:

Във връзка с водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставен списък от министър-председателя г-н Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, получените данни от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП по отношение на 2 от лицата, ведно с медийните публикации, са изпратени на компетентните прокуратури. Това съобщават от пресцентъра на институцията. 

По отношение на лицето Александър Манолев, санкционирано от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ, е установено, че в Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство за укриване и избягване на данъчни задължения. С оглед на това материалите от органите на изпълнителната власт, ведно със статиите, са изпратени по компетентност в СГП за преценка за присъединяване на същите към доказателствената съвкупност по делото.

 

Спрямо Александър Манолев Окръжна прокуратура-Благоевград е внесла в Окръжен съд-Благоевград обвинителен акт за неправомерно получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

 

По отношение на второто лице – Васил Божков (с прякор "Черепа", бел. ред), е установено, че е един от санкционираните български граждани по глобалния закон "Магнитски". Лицето е привлечено в качеството на обвиняем по наблюдавани досъдебни производства от Специализираната прокуратура (СП), с оглед на което материалите от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, касаещи В.Б., и медийните публикации, са изпратени в СП по компетентност.

 

За последващи действия в хода на водената във ВКП проверка българската общественост ще бъде своевременно информирана. С цел обективност и информираност призоваваме представителите на медиите и българските граждани да се осведомяват за действията на прокуратурата от достоверни източници с оглед препятстване разпространението на невярна или манипулативна информация.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени