Върховната административна прокуратура разследва Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв.

Това съобщи сайтат "Еко новини"

Върховна административна прокуратура
Върховна административна прокуратура Източник: Zonanews

Върховна административна прокуратура извършва проверка на бившите министър и зам.-министър на околната среда и водите Борислав Сандов и Тома Белев. Тя е за участие в схема за зелен инхаус на стойност 4.7 млн. лв, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки,  съобщава  сайтът "Еко новини".

 

Документи показват, че магистратите са възложили на Главния инспекторат на Министерски съвет да проучи всички данни по случая и да докладва на ВАП. Разпоредено е и да се извърши ревизия от Агенция за държавна финансова инспекция. В проверката участва и Министерство на образованието.

 

"Главния инспекторат извърши извънпланова проверка в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за спазването на Постановление № 3 на Министерския съвет от 10 януари 2020 г. за създаване и функциониране на Механизъм за възлагането и изпълнението на научни консултации от Българската академия на науките (БАН) при подготовката, сключването и изпълнението на Споразумение № Д-33-19 от 18.07.2022 г., сключено между МОСВ и Националния природонаучен музей при БАН" става ясно от документите. 

 

Върховната административна прокуратура разследва Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв.
Върховната административна прокуратура разследва Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв. Източник: Еко новини

Резултатите са показателни - висши администратори, министър и зам.-министър, нарушават закона и се разпореждат с държавни пари, неспазвайки процедурите по Закона за обществените поръчки.

 

Историята на зеления инхаус

В края на мандата си като министър на околната среда и водите, на 08.07.2022г., без търг или конкурс, Борислав Сандов подписва споразумение за 10 млн. лв. с Природонаучния музей към БАН. Веднага след това МОСВ превежда първия транш от 4.7 млн. лв.

 

Публично известен факт е, че в музея на служба са назначени множество активисти на казионната коалиция "За да остане природа в България" и на партия "Зелено движение". Затова Сандов подписва договор точно с този институт.

 

Заместник директор там е Стоян Бешков, който е неизменен кандидат за депутат във всички избори през последните 12 години на зелените. Бешков стана известен с факта , че е участвал в поръчка за 2 милиона лева за заплождане на пеперудата "Червен Аполон".

 

Само преди месец пък Бешков получава още 300 000 лв. Този път парите са за опазване на пеперуда "Бяло-V". Изпълнители са Стоян Бешков и Ана Бешкова, която също работи в Природонаучния музей.

Интересно е, че този вид пеперуда е мигриращ, забелязван само два пъти в България, но държавата ни е дала 45 000 лева за опазването й, а 250 000 идват от Европа.

 

Това е основният механизъм, по който еколозите точат пари. Взимат финансиране по проекти за опазване на видове и местообитания, които изобщо ги няма на територията на България.

 

Тези проекти се печелят от няколко семейства еколози, които са тясно свързани помежду си и приближени до Сандов и Белев, които си разпределят различните дейности и финансиране по тях.

 

Борислав Сандов
Борислав Сандов Източник: Zonanews

Този път, от позицията им на министър и зам. министър, двамата са измислили схемата да е зелен инхаус. Намерението им е било зелени неправителствени организации от казионната коалиция "За да остане природа в България" да бъдат наемани за тази дейност като под изпълнители, без търгове и конкурси. По този начин те осигуряват финансиране на близките си кръгове, както и влияние в природозащитните среди.  

 

Резултатите от разследването

Инспекторатът към Министерски съвет е категоричен – нарушенията, а може би и престъпления, които са извършили тандема Сандов – Белев, са изброени в седем точки.

1. Сключеното Споразумение между Министерство на екологията и Природонаучният музей съдържа противоречиви и взаимно изключващи се текстове.
2. При сключване на Споразумението не са спазени принципите за отчетност, икономичност, ефективност и прозрачност при изразходване на средствата.
3. Не са разписани изискванията ,по които ще се отчита изпълнението на задачите.
4. Не са разписани задължения за избягване на двойно финансиране, тоест използване на данни от други, вече платени, проекти.
5. Няма необходимите срокове за изпълнение на дейностите.
6.Споразумението и превода на парите са направени преди одобрение бюджета на Министерство на околната среда и водите за подобни дейности.
7. При така заложените срокове се създава възможност за плащане на дейност, които реално не са извършени или завършени.

Още от "Закон и ред"

При акция срещу купуване на гласове в кв. "Христо Ботев" в София полицията откри печатница за фалшиви дипломи

Засега само 7 души са арестувани във връзка с купуване на гласове, срещу тях са образувани и досъдебни производства, обясни директорът на СДВР

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени