Върховният административен съд излезе с позиция за делата, свързани с "Росенец"

Председателят на ВАС възрази срещу публикации за решения по казуса "Росенец"

Георги Чолаков
Георги Чолаков Източник: Lex

В позиция, подписана от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, остро се възразява срещу "некоректните опити за внушения от някои медии, свързани с казуса лесопарк "Росенец".
"Противопоставям се срещу некоректните опити за внушения, които се правят чрез публикации в някои медии, свързани с казуса "Лесопарк Росенец", написа днес Георги Чолаков. "Върховните магистрати не са разглеждали по същество нито едно от трите дела, свързани казуса, а са се произнесли единствено по допустимостта на жалбите. Съдебните актове на ВАС са постановени съобразно наличните по делото доказателства и постоянната съдебна практика по идентични случаи", пише още в разпространената позиция.


От съда обръщат внимание, че нито едно от трите дела не е гледано по същество от върховната инстанция. Председателят на Върховния административен съд припомня, че като съдебна инстанция, осъществяваща касационен контрол, ВАС е разгледал три административни дела, образувани по частни жалби срещу определения на Бургаския административен съд, свързани с казуса Росенец. И по трите дела върховните съдии са се произнесли единствено по допустимостта, с които са отменили обжалваните определения и са върнали делата за продължаване на процесуалните действия. 


По делото, свързано с постройката на плажа Росенец, от ВАС обясняват, че няма решение по нейната законност, а само по допустимостта на жалбата на фирма "Стрейтлайн" срещу заповед на кмета на Бургас за събаряне на сградата.

Върховните магистрати са приели, че дружеството има правен интерес и са върнали делото на същия състав на Административен съд - Бургас за продължаване на съдопроизводствените действия. По отношение на пътя Върховният административен съд е бил сезиран два пъти - за решения на Общинския съвет - Бургас за изменение на подробния устройствен план, свързан със статута на пътя, водещ до плажа, и на улицата - от публична в частна общинска собственост, и втория път - при отмяната на тези решения.

И двете дела са върнати на Бургаския административен съд за продължаване на съдопроизводствените действия и извършване на преценка за допустимост на жалбите с оглед предмета на спора, пише в позицията до медиите, подписана от Георги Чолаков. 

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени