Върховният касационен съд реши, че транссексуалните не могат да сменят пола си

Тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС по въпроса

Върховен касационен съд (ВКС)
Върховен касационен съд (ВКС) Източник: Zonanews

Транссексуалните хора не могат да сменят пола си, става ясно от решение на Върховния касационен съд, съобщи БНТ. Решението е взето с 28 на 21 гласа от върховните съдии.

 

Тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС по въпроса дали предпоставките за промяна в данните в актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

 

Или установеният правопорядък на територията на България разбира понятието "пол" само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола.

 

Според тълкувателното решение на ВКС българското право "не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален". Тълкувателното решение може да бъде преодоляно само с промяна в закона.

 

"Подобна промяна следва да се приеме за допустима само при детайлна законодателна уредба, каквато към момента липсва. Ако съдът допусне подобна промяна без детайлна законодателна уредба, това би поставило в състояние на несигурност правното положение на брачния партньор на молителя и на техните деца", казват върховните съдии в тълкувателното си решение. 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени