ВАС е отменил заповед на Бойко Рашков. Заповедта е издадена незаконно, според съда

Заповедта касае уволнението на шефа на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Zonanews

Върховният административен съд е отменил заповедта на Бойко Рашков за уволнението на шефа на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков.

 

Съдия Цветанка Паунова приема, че правото на защита на Банков е нарушено, тъй като той не е изслушан от министъра, нито са приети неговите обяснения преди издаването на заповедта за уволнение, съобщава БНТ.

 

Според съда това е достатъчно, за да се приеме, че заповедта е издадена незаконно. Съдия Паунова се спира и на мотивите, а именно, че с изказванията си срещу Бойко Рашков Банков е уронил престижа на МВР.

 

Съдът приема, че изразяването на мнение е конституционно право на Банков. Освен това той е критикувал действия на Бойко Рашков, а не се е изказвал срещу институцията. Банков е направил тези изказвания в лично, а не в служебно качество.

 

Съдът реши още, че изказаното от него мнение не само не противоречи на моралните и етичните норми, ами е и защитено от Конституцията. Решението може да бъде обжалвано, но до този момент това не е направено.

Още от "Закон и ред"

Заместникът на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на Националн

"Кандидатът има записани в професионалната си биография постигнати успехи в работата по конкретни наказателни дела с особено висока фактическа и правна сложност", се казва в основанията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени