ВАС отказа да гледа жалбата на уволнения зам.-шеф на ДАНС Недялко Недялков

Върховните съдии приемат, че решението на правителството не може да бъде оспорено пред административен съд

Недялко Недялков, бивш зам.-шеф на ДАНС
Недялко Недялков, бивш зам.-шеф на ДАНС Източник: Novini.bg

Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата на уволнения зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Той бе махнат от поста с решение на служебния кабинет в края на месец май.


За да прекрати пълномощията му хунтата на Румен Радев се позова на текстовете от Закона за ДАНС, според които зам.-председател на агенцията се освобождава предсрочно "при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията". Това се прави с решение на МС по предложение на председателя на агенцията. Недялков обжалва точно това решение на правителството.

 

Казусът стигна до ВАС, след като по него първо се произнесе Административният съд в София. Също като първата инстанция и върховните съдии Анна Димитрова, Илиана Славовска (докладчик) и Тинка Косева приемат, че решението на правителството за Недялков не може да бъде оспорено пред административен съд, съобщава "Сега".

 

Според тях независимо, че с акта на МС се засягат права и интереси на Недялков, това не значи автоматично, че той може да се атакува пред административния съд.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени