ВАС потвърди: Стойчо Кацаров е в конфликт на интереси

Сигналът за конфликт на интереси и евентуално престъпление по служба бе подаден от Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия и отхвърли молбата на бившия здравен министър Стойчо Кацаров за отмяна на решението, с което комисията установява конфликт на интереси в качеството му на министър на здравеопазването. Решението на ВАС е взето от петчленен състав и е окончателно.

 

Със свое решение от 22 юли 2022 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв. и установи, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт "Клинична лаборатория".

 

По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

 

Сигналът за конфликт на интереси и евентуално престъпление по служба бе подаден от Костадин Ангелов, народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на здравеопазването. На 25 март 2022 г. Ангелов съобщи на брифинг в парламента, че ГЕРБ ще поддаде сигнал до спецпрокуратурата и КПКОНПИ и за двата състава на престъпление – конфликт на интереси и престъпление по служба.

 

По думите му, от документите се вижда, че в Софийски градски съд е регистрирано сдружение Център за защита правата в здравеопазването. Това е станало на 8 октомври 2007 г., регистрацията е като юридическо лице с нестопанска цел, а председател до 10 юни 2021 г. на Управителния съвет е Стойчо Кацаров.

Още от "Закон и ред"

Не охранител, а полицай е раздробил челюстта на 19-годишния младеж на плаж "Градина", побоят – заради парче пица

По думите на Кангалджиев потърпевшите днес са се явили в полицейското управление в Бургас и са разпознали "по категоричен начин" полицейският служител на име Христо Петров

Прочетете повече прочетете повече

Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени