Васил Божков: Съдът в Дубай отказа да ме екстрадира

Черепа изпраща и юридическото становище на своя дубайски адвокат Гасан Ел Дайе

Васил Божков-Черепа в Дубай
Васил Божков-Черепа в Дубай
Съдът в Обединените арабски емирства (ОАЕ) е отказал да екстрадира Васил Божков въпреки общо 18-те получени искания от българските власти за това. Аргументът на съда е, че властите не са представили важни документи в екстрадиционното производство - първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане.
 
Това твърди Васил Божков в писмо до медиите, като изпраща и юридическото становище на своя дубайски адвокат Гасан Ел Дайе.
 
"Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения", пише бизнесменът.
 
Според него властите в ОАЕ са чакали над година България да изпрати цитираните документи, но те така и не са пристигнали. Затова съдът в ОАЕ окончателно се е произнесъл с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване, посочва адвокатът му. Датата на решението не се цитира.
 
Адв. Ел Дайе добавя, че клиентът му е получил над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура. "Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната, а след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи. Червената бюлетина за г -н Георги Попов беше отменена отдавна", коментира още Ел Дайе.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени