Вътрешният министър: Алексей Петров не е имал професионална охрана. Ранената с него жена вече е разпитана

Той коментира, че се работи по всички версии за убийството на бившата съветник в ДАНС и бивш служител на Шесто управление на ДС, но са изведени две основни

Калин Стоянов
Калин Стоянов Източник: ПРБ

"През последните месеци и дори години Алексей Петров е бил изключително спокоен. Охраната, която е използвал, е била непрофесионална, била е охрана, която му осигурява по-скоро битови нужди, а не физическа охрана". Това обяви в интервю за NOVA вътрешният министър Калин Стоянов.

 

Той коментира, че се работи по всички версии за убийството на бившата съветник в ДАНС и бивш служител на Шесто управление на ДС, но са изведени две основни – "евентуално отмъщения за ситуации назад в годините" или "неуредени финансови отношения". Иначе се работело и по всичко друго, включително и политическата версия, която обаче министърът лично отхвърля.

 

"За момента нямаме нито заподозрян пряк извършител, нито поръчител. Това са изключително добре подготвени престъпления. Предполагам, че жертвата е била обект на наблюдение изключително дълъг период от време. Изучени са абсолютно всички навици, хобита, маршрути, които посещава. Трудно се разкриват тези престъпления. Работят сериозен екип от хора. Всеки ден в 5 часа се провежда оперативно заседание, на което се анализира цялата постъпила оперативна информация", заяви още Стоянов.

 

Той съобщи, че жената, която беше простреляна с Петров, е разпитана, била в добро състояние, МВР продължава да работи с нея и той очаква скоро резултати. По мнение на министъра тя е случайна жертва и не е била цел на извършителите. Стоянов обяви, че не знае Алексей Петров да е участвал в консултациите, предшествали създаването на правителството, не бил чувал и да се готви пост за него в ДАНС.

 

Министърът заяви, че за момента нямали "дори оперативна информация" за връзка на връщането на Васил Божков с убийството на Алексей Петров, както и с убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР. Стоянов разказа, че МВР потвърдило, че Васил Божков се връща, като установили, че той е ангажирал ВИП-а на летището.

 

Той разкри, че в МВР било получено дни след връщането на бизнесмена, че той е екстрадиран. Това станало в документ, по имейл. В него за първи път се появила думата екстрадиция. Дори и да е екстрадиция, то обаче не са спазени условията за екстрадиране на едно лице, заяви Стоянов. За да има такава е трябвало да има продължителна комуникация между службите в България и ОАЕ, след което наши служители да отидат там, да го вземат, да го съпроводят и да го предада на българската прокуратура.

 

Министърът коментира и освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров. "Категорично Кирил Петков не е искал нищо от мен във връзка с кадровите решения в МВР. Това е решение, взето лично от мен", заяви той, коментирайки думите на главния секретар в оставка Петър Тодоров, че именно съпредседателят на "Продължаваме промяната" е поискал отстраняването му.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени