Венецианската комисия одобрява разделянето на ВСС

На заседанието са участвали министърът на правосъдието Атанас Славов и неговият заместник Емил Дечев

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианската комисия, обсъди и гласува становище по предложенията за промени на българската Конституция, съобщи Министерството на правосъдието на страницата си във Фейсбук.

 

На заседанието са участвали министърът на правосъдието Атанас Славов и неговият заместник Емил Дечев. 

Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента Висш съдебен съвет, което е нейна отдавнашна препоръка.

 

Положително е становището и за промяната на квотите в съвета, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет. По отделни предложения се изразяват критики и препоръки, гласи съобщението.

 

Атанас Славов е защитил основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт, се посочва още в съобщението.

 

Ключови сред тях са разделянето на съдебния съвет на два самостоятелни съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на НС – в Прокурорския съвет.

 

Проектът за промени в Конституцията бе подкрепен на първо гласуване от 161 народни представители, като не събра необходимите три четвърти от гласовете и не беше приет.

 

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени