ВКС не прие Лозан Панов да се отчита с интервю и доклада на Държавния департамент

С 43 срещу 37 гласа Общото събрание, което е заседавало миналата седмица онлайн част от доклада е отхвърлена

Лозан Панов
Лозан Панов Източник: ВКС

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са отхвърлили два пасажа от годишния доклад за дейността на институцията, написан от Лозан Панов. Това са разкрили върховни магистрати пред "24 часа". С 43 срещу 37 гласа Общото събрание, което е заседавало миналата седмица онлайн, не се е съгласило в отчета на ВКС за 2020 г. да се говори за интервю на Панов и за доклада на Държавния департамент. Преди отчетът да се публикува, той трябва да се приеме от върховните магистрати.

 

"В момента на писане на настоящия отчет бе публикуван докладът на Държавния департамент за състоянието на човешките права за 2020 г. В него пише: Според организациите за човешки права законът има ниски стандарти за справедлив процес, като създава възможности за нарушаване на процесуалните права на адвокати и подзащитни. В интервю на 8 септември за Der Spiegel председателят на ВКС Лозан Панов заяви: Висшият съдебен съвет, органът на съдебното самоуправление (...) главно се състои от политически назначения и контролирани членове. Поради това ще е честно да се каже, че най-важната част от българската съдебна власт е под политическо влияние и може да бъде корумпирана", написал Панов.

 

"Така излиза, че и съдиите в съда, на който той е председател, са корумпирани", възмущават се магистрати.

Още от "Закон и ред"

Захарова: България не е молила Русия да помогне за разследването на експлозиите в оръжейните заводи

На 28 април представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейни заводи в страната

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени