ВКС обясни мотивите си за осъждането на Иванчева: Има кръг от безспорно установени обстоятелства

Според върховните съдии бившата кметица преднамерено е осъществила „типично бюрократичен административен произвол“ срещу Ваклин, за да го изнуди

Съд
Съд Източник: Zonanews

Десислава Иванчева е проявила бездействие напълно преднамерено към строителната документация на Александър Ваклин. Това се казва в част от заключенията по делото на Върховния касационен съд.

Според съдиите това е типично бюрократичен административен произвол, довел до придвижването на административната преписка до "задънена улица" и това е пример за т.н. "параграф 22" в продължение на много месеци, заключва съдът, цитиран отTribune.

 

"В изпълнение на служебните си задължения подсъдимата Иванчева е следвало незабавно да разпореди обвиването на заповедта на главния архитект на заинтересованите страни, като е имала многократни възможности да стори това в продължение на много месеци. Това не се е случило, защото бездействието ѝ е било напълно умишлено и целенасочено в посока на това да принуди/изнуди свидетеля Ваклин да потърси описаното от съдилищата по същество съдействие на приближения до кмета на района подсъдим Дюлгеров", обосновават решението си съдиите от ВКС.

 

Оплакванията на тримата осъдени, че предходните две инстанции са дали прекалено много доверие на показанията на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, биват разнищени от върховните съдии.

"Касационният състав не би се наел да обсъжда интелектуалните усилия по разбиране на една или друга страна в процеса, но отново следва да отбележи, че показанията на свидетеля Ваклин са важно обвинително доказателство, което не е било нито подценено, нито надценено. По-значимото е, че има кръг от безспорно установени обстоятелства, които са свързани с цялостното поведение на участниците в този процес, мотивират ги и техните действия са логично следствие от тези безспорни факти", посочват тримата съдии.

 

Възраженията за предубеденост от страна на председателя на въззивния състав Георги Ушев, който бе обект на масирана медийна атака и обект на натиск от бившия председател на ВКС Лозан Панов във връзка с процеса, "не почиват на материалите по делото", пише в мотивите.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени