ВКС оправда окончателно Николай Ненчев за ремонта на МиГ-овете

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност, уточняват от ВКС

Николай Ненчев
Николай Ненчев Източник: Zonanews

Бившият военен министър Николай Ненчев от БЗНС-Никола Петков е оправдан окончателно от Върховния касационен съд за неизпълнението на договорите за ремонта на руските МиГ-29. Решението на ВКС е от днес и така той остави в сила постановеното от Софийския апелативен съд. Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност, уточняват от ВКС.

 

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена изцяло присъдата от 02.07.2019 г. на Софийския градски съд.

 

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба по чл. 282, ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, като случаят се явява особено тежък, съобщават още от ВКС.

 

Ненчев бе подведен под отговорност за това, че вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, е сключил друг договор с Полша. Според обвинението целта му била да причини вреди за руската компания "РСК МиГ" за над 48.5 млн. лв. пропуснати ползи. Софийският апелативен съд (САС) обаче реши, че обвинението е изначално несъставомерно, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. САС прие също, че целта на Ненчев не е била да навреди на руската страна, а е следвал външната политика на България.

Още от "Закон и ред"

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени