ВКС отложи делото срещу Иванчева и промени мярката ѝ в парична гаранция

Наложена ѝ е забрана да напуска страната

Биляна Петрова и Десислава Иванчева
Биляна Петрова и Десислава Иванчева Източник: bTV
Върховният касационен съд проведе заседание по жалби на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров срещу наложените им присъди от Апелативния спецсъд, съответно 8 г., 7 г. и 6 г. лишаване от свобода. Съдът  мярката "домашен арест" на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева в "парична гаранция" от 10 000 лева. Тя ще може да излиза от дома си, когато внесе парите.

Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Наскоро тя обяви, че е бременна, като това е и основният аргумент, взет предвид от съда за облекчаването на режима на обвиняемата. Иванчева заяви, че тъй като не разполага със сумата, вероятно ще започне публична кампания за набиране на средства.
 
Първоинстанционният съд осъди тримата на 20 г.,15 г. и 12 г. затвор за поискан и получен подкуп. Те бяха задържани през април 2018 г. Върховните съдии отложиха делото, тъй като защитата поиска информация за дисциплинарната проверка срещу председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев.
 
През април Върховният административен съд върна на Съдийската колегия на ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу съдия Ушев. Предложението за проверка беше внесено от председателя на ВКС Лозан Панов, заради съмнения за правилното администриране на делото за изменение на мерките на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест. Промяната на мерките беше отменена от Апелативния спецсъд.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени