Владимир Николов: Защо не коментираме закриване на ГДБОП - същото е като да се иска закриване на спецправосъдието

ВСС трябва да остане като постоянно действащ орган, добави председателят на Асоциацията на прокурорите

Владимир Николов
Владимир Николов Източник: NOVA NEWS

Съдебната система и в частност прокуратурата са най-реформираните органи в нашата държава. Знаем, че всички промени в конституцията са свързани именно със съдебната власт. Това каза в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов. 

 

"Въпросът със съдебната реформа трябва да бъде поставен на принципна основа, той не може да се решава с оглед на конкретна личност, трябва да стъпи на принципи, при уважаване на конституцията, при уважаване на принципа на разделението на властите, което е основен постулат във всяка съвременна европейска система", обясни той. 

 

Отчетността на главния прокурор е изключително важен въпрос. Българските прокурори не се страхуваме от реформи, ще участваме активно в тях", посочи той. "Въртим се в омагьосан кръг за реформите във ВСС. Той трябва да остане като постоянно действащ орган, защото администрира цялата съдебна власт, но може да се награди".

 

Мнението му е, че се създава изкуствено, нездраво и контрапродуктивно напрежение с политически нюанси и конюктурни цели. "Няма как да има война между прокуртурата и МВР, защото не сме врагове. Ние заедно в правоохранителния сектор трябва да работим заедно и да гледаме в една посока", смята Николов.

Според него европейските експерти са били учудени, че административни ръководители на прокуратури не влияят върху решаване на съдебни казуси. Николов посочи, че контролът върху актовете за отказ от досъдебно производство не представляват притеснение за прокурорите.

 

По казуса за закриването на специализираните правосъдни органи Владимир Николов коментира, че имаме нужда от тях заради нарастването на престъпността. "Ние се борим с организирана, транснационална престъпност, имаме нужда и това го казват нашите европейски партньори. Защо не коментираме закриване на ГДБОП, защо тази дейност по борба с организираната престъпност не се извършва от редовите полицаи", риторично попита председателят на Асоциацията на прокурорите. И продължи: "Защо не закрием административните съдилища? Нещо повече, европейската тенденция е тази специализация да се задълбочава точно в тези сфери, за които говоря". 

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени