ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор

Изборът трябва да се състои в края на октомври - началото на ноември, според приетия график за процедурата

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Решението беше подкрепено с гласовете на 12 от членовете на съвета, а четирима гласуваха против.

 

Четиримата против бяха ръководителят на ВКС Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева. Интересно е, че последните три гласуваха против избирането на Иван Гешев през 2019 г.

 

Изборът трябва да се състои в края на октомври - началото на ноември, според приетия график за процедурата. В следващите седмици се очаква да се номинират кандидати за главен прокурор.

 

Преди това кадровиците не приеха предложението процедурата да се отложи. Причината, която беше изведена, че следващата седмица Конституционният съд трябва да се произнесе по допустимостта на искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни законовите промени, които уреждат избора и освобождаването на главния прокурор.

 

Това, според някои членове, е в пряка връзка с провеждането на процедурата по избор на главен прокурор. В края на заседанието министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че на следващо заседание ще внесе точка, за която да се обсъди натиска, "Осемте джуджета" и др. Дали ще решим да не обсъждаме, когато хората навън обсъждат, ще има своя ефект, каза Славов.

 

Калина Чапкънова се обяви против обсъждането. Атанас Славов им напомни, че когато е била процедурата за освобождаване на Иван Гешев е било изразена готовност за обсъждане, а сега - вече не.

 

И министър Славов ги попита дали не са настъпили някакви промени. Гергана Мутафова каза, че "Осемте джуджета" била друга тема и трябвало да се подготвят. Нямали представа докъде са тези дела и искали Славов да си изясни какво да се обсъжда. Той отново повтори, че казусът "Осемте джуджета" е симптоматичен.

 

Славов ще ги внесе като две отделни точки - едната ще е за натиска, а другата за "Осемте джуджета". Атанаска Дишева поиска да бъде поканен Гешев като гражданин и да слушат записа на разговора му с Йордан Стоев.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени