ВСС решава днес дали да започне процедура по предсрочно отстраняването на главния прокурор

За да успее искането, 17 души от ВСС трябва да гласуват "за"

Висш съдебен съвет (ВСС)
Висш съдебен съвет (ВСС) Източник: Zonanews

Висшият съдебен съвет решава днес дали да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов след изнесен доклад от страна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. В него се твърди, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите, а също така неправомерно е оповестявал данни от СРС-та.

 

Самият доклад представлява нескопосана компилация от фалшиви новини, медийни препечатки, малко чат на Бобокови, пропагандистки клишета и внушения, както и опит да се адвокатства на Радев, който бил засегнат от действия на прокуратурата. 

 

За да успее искането, 17 души от ВСС трябва да гласуват "за". Пред Висшия съдебен съвет ще има и протести в подкрепа и против искането. Досега няма такъв прецедент в новата ни история, припомнят наблюдатели. Заседанието на ВСС ще се случи на фона на протести в подкрепа и против отстраняването на Гешев.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени