ВСС се обърна срещу Гешев - шестима от Прокурорската колегия поискаха освобождаването му

Прокурорите казват, че не одобряват навлизането на институцията в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

 

С него се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", а мотивът за предложението е тежко нарушение на служебните задължения. Причината е намеса на главния прокурор в разследването на т.нар. атентат срещу него на 1 май - изпращането на т.нар. израелски експерт на мястото на взрива. 

 

Гешев е дал насока на следователите и на прокурорите за това как да си вършат работа, което според тях е тежко нарушение на служебните задължения, тъй като той не разполага с правомощия да дава такива преки указания. Шестимата членове на Прокурорската колегия се обърнаха срещу Гешев и поискаха освобождаването му от поста Обвинител № 1.

 

Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова предлагат Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съобщиха от ВСС.

 

Причината е намеса на главния прокурор в разследването на т.нар. атентат срещу него на 1 май.

Според директора на националното следствие Борислав Сарафов Гешев лично е изпратил на място "израелски експерт", който направил оглед. За подобни действия няма законово основание и главният прокурор не би следвало да се разпорежда по разследване, което лично го засяга.

 

Той е свидетел и пострадал по това дело, пишат шестимата, доскоро верни на Гешев членове на ВСС.

В предложението са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, който се случи на 1 май.

В документа се посочва, че на мястото на инцидента идва заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, който довежда със себе си гражданин на Държавата Израел. Той е представен на директора на НСлС и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, както и на следователите, които са на място, като "израелски експерт по контратероризъм", доведен по разпореждане на Иван Гешев.

Членовете на Прокурорската колегия заявяват, че чуждият гражданин е допуснат на мястото на взрива и се запознава с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже дава "насоки" на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност. Подписалите предложението отбелязват, че главният прокурор не разполага с правомощия да дава устни указания на органите на досъдебното производство (следователи).

"Тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор" по конституция. Също така допълват, че е нарушен Наказателно-процесуалният кодекс, защото на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването, по устно разпореждане на главния прокурор.

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение", се казва в предложението за освобождаване на главния прокурор, отправено до Пленума на Висшия съдебен съвет.

Кадровиците допълват, че действията на Иван Гешев по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения. Те се позовават на изказвания на Иван Гешев, Ясен Тодоров и Борислав Сарафов пред медии във връзка с взрива.

По-рано днес стана известно, че Борислав Сарафов е внесъл предложение до Прокурорска колегия на ВСС за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на НСлС.

Наблюдаващите прокурори не са допуснали чуждестранния експерт на мястото, на което на 1 май избухна взрив пред кортежа на главния прокурор. Това разкриха от обвинението. Малко след опита за покушение над Иван Гешев, шефът на следствието Борислав Сарафов обяви, че в огледа на местопроизшествието е участвал и израелски експерт по контратероризъм.

Във връзка с множество журналистически запитвания по повод факта дали чуждестранен експерт е присъствал на местопроизшествие на 1 май 2023 г. Софийска градска прокуратура направи следното уточнение - на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Междувременно прокурори от района на Апелативна прокуратура София подкрепят искането на членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от прокуратурата. 

Според прокурорите има нужда от нов визия за развитие на държавното обвинение. Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме, посочват те.

Прокурорите казват, че не одобряват навлизането на институцията в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Те посочват, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си. Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана, казват те.

Това е третото предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, сочи справка на БТА. На 22 юли 2021 г. служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов свика заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

 

Заседанието бе свикано след като на седмица по-рано постъпи сигнал от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор Иван Гешев. На 3 август 2021 г. Стоилов предложи на Министерския съвет да бъде питан Конституционния съд дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на "тримата висши ръководители на съдебната власт". На 8 февруари 2022 г. Конституционният съд се произнесе, че министърът на правосъдието може да прави такова предложение. 

На 2 март 2022 г. министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет предложение за освобождаване на Иван Гешев по девет нови обстоятелства. Почти четири месеца по-късно - на 7 юли 2022 г. след 12-часови дебати Пленумът на Висшия съдебен съвет отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на Надежда Йорданова и предшественика ѝ Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуват "против". Иван Гешев не участваше в гласуването.

 

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени